Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

“Yogan har hjälpt min surfing otroligt mycket”

Jonas Terning  |  Publicerad 2015-04-17 15:30  |  Lästid: 2 minuter

Plötsligt dök den bara upp där i Facebook-feeden. En bild på en silhuett i yoga-pose, omgiven av blommor och dramatiska kustlandskap. Fjärran från de tunga vågor och höga berg folk brukar dela med sig av. Men det här var någonting annat. En yogabild? Från ett företag som hette… Yogiakademin? Låter inte det misstänkt likt Surfakademin? Det svenska surfreseföretaget som SVT nyligen visade en dokumentär om? Är det dom som ligger bakom det här? Yoga? Istället för surf? Och varför?

11157117_10153350929046535_2104899676_o
Foto: Melchior van Nigtevecht

Peter Sahlberg, mannen som tillsammans med Jens Holmer grundade Surfakademin. Vad har ni nu hittat på?


– Tillsammans med vår vän yogagurun Josefine Bengtsson så har vi kickat igång en läcker grej - Yogiakademin. Precis som vi har gjort med Surfakademin - visa att surfing är något för alla - vill vi med Yogiakademin slå ett slag för att i den otroligt stressade vardagen vi lever i så är yoga och meditation galet bra metoder för att känna in sig själv och må mycket fräschare i både kropp och sinne. Sen kombinerar vi Josefines spirituella skills med härliga platser att hänga på som slott i Frankrike, tipis i Big Sur eller boutique hotell i Costa Rica. Och som inte det skulle vara tajt nog har matkonceptualisten Emma Kolback satt samman en magisk meny - nyskapande smakrik hälsomat.

Men jag föredrar att uppleva någonting på en resa. Vågor, berg, allt däremellan. Men nu ska man alltså sitta still och ta det lugnt?

– Vi älskar att uppleva och det är just därför vi har kört igång Yogiakademin - en härliga balans av motsatser. Visst är det mycket fokus på att påbörja en inre resa -men den resan kombineras med en fysisk - och vårt upplägg är inte bara en meditationskurs, yogaretreat eller hälsodetox utan en totalupplevelse för kroppen och sinnet på tre spännande destinationer. Dessutom har yogan hjälpt mig otroligt mycket för att ta min surfing vidare utvecklingsmässigt.

11127142_10153350931186535_563082241_o
Foto: Melchior van Nigtevecht

Måste man vara bekant med yoga sen innan för att det ska vara värt det?

– Det fina är att det inte krävs några förberedelser, resan med Yogiakademin är snarare en kickstart på nya vanor. Självfallet är det fint om deltagarna redan innan mediterar och yogar men den stora majoriteten av de som hittills har bokat har inte satt sin fot på en yogamatta eller suttit ner i en meditation många gånger. Yoga behöver göra samma resa som surfing. När vi började trodde alla att surf var något svårt och komplicerat. Nu tror många att yoga och meditation är svårt och kräver akrobatik och ett asketiskt liv. De tankarna vill vi riva ner genom att sprida meditationsteknik och dess samband med hälsa på ett mer lättillgängligt sätt.

*** *** ***

Nyfiken på att pröva? Surfa (pun intended) in på yogiakademin.se för mer info!

//Jonas Terning

Dela på Facebook
Tweeta