Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Vinterswimrun – ett kallt äventyr

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2016-03-16 14:23  |  Lästid: 3 minuter
Skärmavbild-2016-03-16-kl.-14.27.58

Saker att göra i februari: Åka skidor. Åka snowboard. Åka längdskidor. Åka långfärdsskridskor. Åka på solsemester och ligga vid en varm strand. Eller ge sig ut för ett vinterswimrun.

Det är precis vad Nils och Per gjorde. Så jag tog mig ett snack med Nils om deras äventyr.

 

Hur tänkte ni?
– Jag har en stuga som ligger på Rensholmen, en ö utanför Ånga i Nyköpings skärgård. Vi ville ta oss ut till den. Tyvärr är det så att till Rensholmen kommer du enbart med egen båt alternativt med hjälp av isen när den ligger. Denna vinter (och de två senaste vintrarna) har det dock varit för milt för att isen ska lägga sig hela vägen ut till ön. Det enda sättet att då ta sig ut är genom swimrun med hjälp av bra våtdräkter. Alternativt om du äger en helikopter eller svävare, men tyvärr har vi bara råd med våtdräkter.

Varför gjorde ni det?
– För att skärgården är minst lika fin på vintern som på sommaren. Plus att det blir ett litet äventyr. Det krävs mer planering än att lasta båten full med prylar och åka ut som vi gör på sommaren. Nu måste vi istället bära hela utrustningen, inklusive vatten då det inte finns rinnande vatten på Rensholmen.

 

Skärmavbild-2016-03-16-kl.-14.30.43

 

Vad var värst?
– Allt flöt på bra så inget var speciellt jobbigt. Men det är klart, alla som har kommit till en stuga mitt i vintern där all värme är av och det är svinkallt vet att de första timmarna innan det börjar bli varm är rätt dryga. Här är det lite speciellt i och med att vi kommer till ett kallt hus i våra våtdräkter. Men när du fått av dig våtdräkten och fått på dig torra kläder så skiljer det sig inte så mycket.

Vad var bäst?
– Jag älskar att vara på Rensholmen på sommaren för att många båtar åker förbi i farleden utanför och vissa perioder är det ganska mycket folk i rörelse. Men charmen nu på vintern är att du är helt ensam, det är en rätt häftig känsla. Bara en sådan sak som att när du simmar så behöver du aldrig vara orolig för att det kan komma en snabbgående båt som inte ser dig.

Om någon annan får för sig att ge sig ut i skärgården för egen maskin i vintern, vad ska man tänka på?
– Det beror på vad syftet är. Om ni (var aldrig ute ensam) ska köra ett träningspass så behöver ni en bra våtdräkt. Själv hatar jag att frysa så min dräkt är 6mm på överkroppen och 5mm på benen. Utöver det handskar och våtdräktsockor i ungefär samma tjocklek. Enklast är att köpa in utrustning som de som vågsurfar i Sverige på vintern har. Den utrustningen funkar lika bra för swimrun.

– Vill ni ta er från punkt a till b på en dags eller två dagarstur så tycker jag nästan att vintern är bättre än sommaren. Detta för att det är så lite båtar i rörelse. Är man ute på sommaren behövs nästan alltid en följebåt som kan ha koll på båtar i området. Utan följebåt så krävs istället att ni transporterar er packning, vilket kan vara jobbigt. På land går det bra om du har en sjysst ryggsäck, men du vill inte simma med en ryggsäck på dig och det är inte helt enkelt att hitta en väska som är helt vattentät så att du kan ha den på släp. Det var därför vi valde att knyta fast surfbrädan på ryggan. Det är väldigt enkelt att simma med en surfbräda på släp och du kan lasta ganska mycket packning. Vi hade en 30-liters rygga och en 20-liters rygga. Dessutom funkar surfbrädan som en släde när du springer på isen.

Skulle ni göra om det?
– I och med att jag har stuga på Rensholmen så kommer jag göra det fler gånger. Jag har gjort detta varje vinter de senaste tre vintrarna och kommer fortsätta ta mig ut med hjälp av swimrun de vintrarna som isen inte ligger.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-16 14:33