Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Världens fem galnaste berg- och dalbanor (vågar du åka den i Dubai?)

Takabisha
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-10-27 15:32  |  Lästid: 2 minuter
Takabisha

Orädda japaner, snabba araber och stenhårda fransmän. När det gäller berg- och dalbanor har vi här i Sverige inte mycket att komma med. En snabb titt ut i världen visar att det inte verkar finnas någon gräns för hur galen (läs farlig) en berg- och dalbana kan bli. Här rankar jag fem åkturer jag gärna skulle pröva på. Håll i dig!

 

Världens brantaste berg- och dalbana

 

Ett fall på 121 grader. En hastighet på 100 kilometer i timmen. Och sju sug-i-magen-stora vändningar. Som om det inte räckte ligger mäktiga Mount Fuji alldeles bredvid. Takabisha på Fuji-Q Highland i Japan är världens brantaste berg- och dalbana.

 

Galet och stökigt stålåk

 

Goudrix på Parc Asterix i Frankrike har utsetts till världens värsta berg- och dalbana av stål. Det vill säga värsta som i jobbigast/stökigast/obekvämast. Men vem åker berg- och dalbana för att det är bekvämt?


Sjukt snabbt i Dubai

 

Formula Rossa på Ferrari World i Abu Dhabi har av många rankats som världens bästa berg- och dalbana. Den är dessutom världens snabbaste. Topphastigheten är 240 kilometer i timmen. Åkturen äger rum i kopior av Ferrari Formula One-bilar som under en del av färden till och med lämnar banan och svävar 52 meter i luften.

 

Flyg runt som Stålmannen

 

Superman i San Antonio har världens största cirkelslinga som tar dig runt hela 360 grader, 44 meter upp i luften.

 

Häng upp och ner i Tyskland

 

Black Mamba på Phantasialand i Tyskland byggdes 2006 och kostade mer än 100 miljoner. Banan är av ”upp-och nervänd”-modell och man färdas under spåren för att man ska känna trycket när du svävar förbi djupa raviner och mörka tunnlar.

/Tobias (Som inte fick åka Helix på Liseberg i somras på grund av tidsbrist. Mitt sällskap är ännu inte förlåtet.)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-10-27 15:34