Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Världens 10 bästa liftar

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-12-04 16:09  |  Lästid: 4 minuter
00-Lift

UnofficialNetworks listade tidigare i år världens 10 bästa liftar. Hur många av dem har du åkt? Vad tyckte du om dem? Berätta gärna för oss i kommentarerna.

* * *

10-SINGLE-CHAIR-–-Mad-River-Glen,-Vermont

10. SINGLE CHAIR – Mad River Glen, Vermont, USA

På plats nummer 10 hittar vi en mysig singelstol på den amerikanska östkusten. Det är den snabbaste singelstolen i USA som tar dig till toppen på ca 10 minuter. Den har dessutom ett öl uppkallat efter sig. Nyfiken på mer? Kika på den här lilla dokumentären.

* * *

09-LONE-PEAK-TRAM-–-Big-Sky,-MT

9. LONE PEAK TRAM – Big Sky, Montana, USA

Den här liften från 1995 klättrar 1450 vertikala meter med 15 passagerare till toppen av Lone Mountain. Från toppen får du möjlighet att åka de berömda A-Z rännorna.

“En av de speciella saker om Big Sky och Lone Peak är terrängen de låter dig komma åt, det är mycket europeiskt. De ger dig stora möjligheter att komma in vad du vill börja prova på att åka.” – Erik Morrison

Se hur det är att åka ner från toppen.

* * *

08-Snowbird-Tram-–-Snowbird,-Utah

8. SNOWBIRD TRAM – Snowbird, Utah, USA

Den här liften ger dig möjlighet att åka nästan överallt i Snowbird. Du får tillgång till 2.500 tunnland åkyta och nästan 1000 höjdmeter.

* * *

07-PEAK-CHAIR-–-Whistler,-Canada

7. PEAK CHAIR – Whistler, Canada

1986 öppnade denna lift som gjordes om till en höghastighetslift 1998. Den tar dig till toppen på 2.182 meter och ger dig tillgång till Whistlers mest legendariska åkning.

* * *

06-KT-22-–-Squaw-Valley,-California

6. KT-22 – Squaw Valley, Californien, USA

Den här liften har blivit rankad etta i tidigare omröstningar. I en skidort som får strax över 10 meter snö per säsong är en bra lift viktig. Denna tar dig från 1.900 möh till 2.400 möh på 6 minuter. Den byggdes för OS 1960.

“KT ger dig tillgång till något av den bästa, mest snötäckta och roliga freerideterräng som finns på jorden. Plus att liften tar dig tillbaka till toppen igen på under 6 minuter.” – Miles Clark

Kika här för mer åkpepp från Squaw Valley.

* * *

05-TS-MARTE-–-Las-Leñas,-Argentina

5. TS MARTE – Las Leñas, Argentina

En långsam och lite läskig stollift med plats för två personer. Men när du kommer upp får du belöningen. När du står på toppen har du tillgång till 43.243 hektar terräng. Och nej, det hör inte till vanligheten. Du har 1200 härliga fallhöjdsmeter att åka ner från toppen. Friåkaren Tim Konrad har beskrivit liften som “helikopterskidåkning från en lift”. Tror du honom inte? Kika här när Eric Bryant, Miles Clark och Sierra Bourne tar liften upp och åker baksidan ner.

* * *

04-MONT-FORT-TRAM-–-Verbier,-Switzerland

4. MONT FORT TRAM – Verbier, Switzerland

Liften som ger dig tillgång till Bec Des Rosses. Platsen där finalen av Freeride World Tour avgörs varje år. Från toppen av Mont Fort-liften har du ca 2.500 meter långa åk framför dig.

“Det här berget är… är… Det bara skrämmer mig”, har Henrik Windstedt sagt om Verbier och Bec Des Rosses i en tidigare intevju.

* * *

03-JACKSON-HOLE-TRAM-–-Jackson-Hole,-Wyoming

3. JACKSON HOLE TRAM – Jackson Hole, Wyoming, USA

Den här liften öppnade 1966 men byggdes om inför säsongen 2007. Det är den lift i USA som ger dig högst fallhöjd och har en kapacitet på att frakta upp 100 passagerare åt gången.

“Det är en 4.000 fot genväg till delar av den bästa backcountry-åkningen i Nordamerika. Du kan åka oavbrutet från toppen till botten. Det är svårt att hitta motsvarande åktillgång i världen.” – Griffin Post

Åkning i Jackson Hole? Jajamen!

* * *

02-LA-GRAVE-–-La-Grave,-France

2. LA GRAVE – La Grave, France

Japp. Det är en bastant gammal gondol med skrämmande terräng. Det är en tvåstegsgondol som iblnad lossnar när det blåser hårt. Liften tar dig från 1.450 meter till 3.200 meter över havet. Väl uppe på toppen har du 2.300 fallhöjdsmeter framför dig. Ingen skridpatrull. Ingen grooming av berget. Det här är så rått och franskt det bara blir.

Sugen på lite skidpepp från La Grave. Kika på när Salomon Freeski TV var där.

* * *

01-AIGUILLE-DU-MIDI-–-Chamonix,-France

1. AIGUILLE DU MIDI – Chamonix, France

Byggd 1955 och håll titeln som världens högsta kabinbana i 20 år. Den tar 65 passagerar och släpper av dig på toppen efter 2.800 höjdmeter på ca 20 minuter.

“Att åka offpist i Chamonix blir livet din insats. Du ansvarar för din existens i ett spel. Förlorar du checkar du ut för gott.” – Greg Stump

Åkning i Chamonix? Vad sägs om klassikern Blizzard of Aaahhs del från Chamonix. Se den här.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar