Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Tre enkla steg – så studerar guiderna kartan inför en dag på berget

Jonas Terning  |  Publicerad 2015-03-21 07:00  |  Lästid: 3 minuter
IMG_3590

Framgång ligger ju som bekant i förberedelser, och det gäller inte minst om man ska ge sig iväg utanför de förberedda pisterna.

När jag nyligen var i norska Stranda blev jag imponerad av hur noggrann vår guide Per Magne Bakke var. Framförallt när det gällde just förberedelserna. Dagen innan vårt första åk studerade han en topografisk karta noggrant, jämförde den med väderprognoserna och började sedan planera för vad som skulle komma att bli en riktigt grym dag på fjället.

Lavinkunskap är komplext och kräver både mycket kunskap och erfarenhet, men här är Per Magne Bakkes bästa karttips för den som ska planera för en dag på berget.

Kontrollera vindriktningen

– Det är viktigt att veta vilken riktning vinden har haft, för vinden blåser bort snön. På den sida av berget där vinden har blåst, där får du sämre åkning då mycket nysnö troligtvis blåst bort, samtidigt som det innebär minskad risk för lavin. På läsidan, där det inte har blåst, har du bättre snö men där måste du istället vara väldigt uppmärksam på lavinfaran.

– Var varsam när du åker, det kan se ut på prognosen som det inte har fallit mycket snö, men istället kan vinden ha transporterat snö mellan olika delar av berget. Med hjälp av en karta och vädertjänst kan du se hur vinden blåst på berget.

IMG_8458

Håll koll på lutningen

– Håll koll på hur brant lutningen är på berget. Är lutningen under 30 grader brant, så går det generellt inga laviner på just den platsen. Är lutningen över 30 grader så är risken större för laviner, men enligt vissa ger så kraftig lutning bättre åkning. Men helt ärligt är det inte så många som bemästrar över 30 graders lutning i offpist, och det finns väldigt bra åkning på berg med mindre än 30 graders lutning också.

– Oavsett lutning på just den del av berget där du befinner dig måste du alltid hålla koll uppåt. Ovanför dig kanske lutningen är över 30 grader brant, och då kan det komma laviner därifrån istället. På en topografisk karta i den vanligaste skalan 1: 50 000 innebär en lutning över 30 grader att det är 0,8 centimeter eller mindre mellan strecken.

FullSizeRender

Leta upp lavinspåren

– De riktigt stora lavinerna går ofta på samma ställe, så de brukar vara utmärka som spår i skogen på en terrängkarta. Dessa platser kan vara bra att känna till när du förbereder din åkning.

– Men tänk på att de farligaste lavinerna ofta är de mindre. Det krävs inte många kvadratmeter snö för att det ska bli en vikt på ett ton. Ett snötäcke som är en meter högt och tio meter brett kan innebära flera ton med snö som kommer farande nerför berget.

 

//Jonas Terning

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar