Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Toppturstips i väst: Høgenibba

Høgenibba topptur karta
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-04-21 16:52  |  Lästid: 2 minuter
Høgenibba Topptur Skidåkning

I helgen var den skidåkande halvan av den här bloggen i Norge igen. Fyra dagar i norska Stranda med bra väder,  härligt slaskigt sorbétföre och en topptur upp på Høgenibba.

Foto: Lucas Nilsson

* * *

Som du ser av bilden ovan är det helt klart värt att gå upp på Høgenibba en bra dag. Det är en ganska enkel tur. Är du där lite senare på säsongen, som jag var, får du klara dig utan hjälp av liften. Den hade nämligen stängt för säsongen. Men det är ju härligt att jobba lite för sina svängar.

 

Høgenibba topptur karta

Klicka här för att se kartan större.

* * *

Du startar intill ankarliften i Hornindal Skisenter nere till höger i bilden vid den gula stjärnan. Sen är det bara att börja gå upp (den röda prickade linjen ovan). Förslagsvis går du på höger sida om liften i den blå pisten tills du når toppen av liften (rosa stjärnan). Sen rundar du toppen av ankaret och fortsätter upp. Sikta på flacken och håll vänster om Lisjenibba (blå stjärnan) så får du enklare tur upp.

Går du hela vägen startar du på ca 380 meters höjd och Høgenibba-toppen ligger på 1191 meter höjd. Vi gick den turen utan att stressa och med några korta stopp på 2 timmar. Om liften går kan du ta ankaret upp och starta vid toppen av liften. Då får du lite kortare klättring och sparar lite på låren. Starten blir då på 750 möh.

 

Høgenibba topptur

Bloggens Tobias Ivarsson på väg över Hingardsvatna mot Høgenibba-toppen bland molnen. Till höger reser sig Lisjenibba som är lite över 1000 meter hög.

Foto: Lucas Nilsson

* * *

Åkningen ner varierar i lutning. Jag skulle beskriva det som motsvarande röda och blå backar. Inte så farligt alltså och bra för nybörjare. När du ska åka ner följer du den gröna linjen på kartan för att slippa fastna på flacken vid Hingardsvatna. Går du turen flera gånger och vill ha lite variation eller är ute efter lite brantare avslut kan du hålla skiers right efter flacken. Då kommer du ner på sidan av den röda nedfarten. För ännu mer variation kan du gå upp på den lite lägre Lisjenibba. Du kan även sikta norr om Lisjenibba när du åker ner från toppen av Høgenibba och runda Lisjenibba. Håll sedan skiers right för att komma tillbaka.

Vill du se mer av området och kolla in berget så klicka in dig på Visitnorways grymma karta och sök på Høgenibba (sökfunktionen ligger gömd under Reseplanerare). Då får du en bra översikt med en detaljerad karta.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-04-21 16:53