Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Tävla i friåkning utan skidgymnasiet – Fem snabba tips från Fredrik Nordqvist

fredrik nordqvist
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-11-28 11:20  |  Lästid: 3 minuter
Fredrik Nordqvist Foto Anton Enerlov

De flesta svenska skidåkare som tävlar i friåkning har tävlat i någon alpin gren som ung eller ännu hellre gått på något skidgymnasium. Sedan har de letat sig utanför pisterna och fått mycket gratis av teknikträningar med bra ledare inom klubbverksamheten.

Men det är inte alla som gått den vägen. Vi snackade med Fredrik Nordqvist som gått den långa vägen från glad amatör till seger i Ride the cow, andraplats i Härjedalsmästerskapen samt några topp tio placeringar på kvaltouren till Freeride Word Tour och skidspons av Schweiziska Downskis. (Foto övre bilden: Anton Enerlöv)

fredrik nordqvist

Så hur går man då till väga? Här kommer Fredriks fem tips för att nå toppen.

1. Åk mycket. Vänta inte in pudersnön, ut och åk i alla snöförhållanden och väder. Är det stenhårt utanför backarna, slipa skidorna och bränn av några åk i pisten eller häng i parken och träna på bakåtvolter eller något annat. Men åk även utanför pisterna när det är hårt och jobbigt, det gör dig definitivt till en bättre åkare!

Fredrik Nordqvist Foto Simon Brandelind

Skön puderåkning i La Balme, Frankrike. Foto: Simon Brandelind

* * *

2. Se det inte som att du tränar på att åka skidor. Dra bara ut och ha kul så kommer du utvecklas oavsett. Tekniken förbättrar man eftersom, men ta ändå emot tips och råd när det gäller teknikbiten, så länge det inte tar fokus från det roliga. Den som har roligast vinner!

Fredrik Nordqvist Foto Simon Brandelind

Bromance på toppen. Fredrik Nordqvist njuter av lugnet innan shreddet ner med Jocke Laddhatt i Verbier, Schweiz. Foto: Simon Brandelind

* * *

3. Åk med folk som är bättre. Stor del av att jag har utvecklats som skidåkare är att jag har åkt mycket med polare har vart bättre och haft mer erfarenhet, som har pushat mig att åka på ställen som jag inte skulle åkt på annars, droppat klippor som jag inte hade trott var möjliga innan. Har du ingen sån polare, snacka med folk i liften, du kanske stöter på nån skön lirare som vill ta dig med på lite utmanande åkning!

4.  Lägg inte slantarna på dyra prylar. Man behöver inte ha årets skidor eller dyraste skaljackan för att ha kul och bli en bättre skidåkare. Lägg istället slantarna på bensin och bila runt i Norge och testa nya ställen, eller varför inte en flygbiljett till Canada eller Japan (typ samma pris som ett par nya skidor från dom flesta större märkena).

Fredrik Nordqvist Foto Erik Sunnerheim

Fredrik Nordqvist river av ett dubbeldrop i Åre. Foto: Erik Sunnerheim

* * *


5. Tävla mycket. Ju fler tävlingar du kör desto mer erfarenhet får du. Det är något som i alla fall jag har behövt för att nå bra placeringar. Man måste lära sig att läsa berget och hitta rätt. Och sen är det ju en bedömningssport så att lära sig hur domarna tänker och ser på åken hjälper mycket. Vill man tävla här i Sverige finns det inte så många alternativ men har man möjlighet är kvaltouren (FWQ) i Europa bra, med många tävlingar i olika klasser och flera länder inklusive några stopp i Norge.

Fredrik avslutar med att lägga till en sjätte punkt på listan. Försäsongsträning är A och O. Om du vill hålla dig skadefri en hel säsong. Variera gärna träningen med både styrka, kondition och lek. Själv cyklar han mountainbike och springer på somrarna, på höstarna kör Fredrik hårt på gymmet, lirar hockey och innebandy. Han har även börjat klättra en del vilket man blir sjukt stark av.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2014-11-28 16:13