Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Sugen på cykelsemester i sommar? Gör som @notchas, och stick jorden runt

Jonas Terning  |  Publicerad 2015-07-03 15:06  |  Lästid: 3 minuter
Skärmavbild-2015-07-02-kl.-15.38.05

Det här är Chas Christiansen.

Oakley_IN-RESIDENCE-LONDON_Chas-Christiansen_2

Han älskar att cykla. Som här, hemma i Kalifornien.

Skärmavbild-2015-07-03-kl.-13.27.55

Eller i Milano.

Skärmavbild-2015-07-03-kl.-13.29.37

Eller i New York.

Skärmavbild-2015-07-03-kl.-13.30.10

Eller i Ecuador.

Skärmavbild-2015-07-03-kl.-13.34.35

Eller som när vi träffade honom, på Oakleys workshop #inresidence i London.

Oakley_IN-RESIDENCE-LONDON_crowd

Oakleys kombinerade cykelverkstad/café på hipstertäta Exmouth Market saknar riktigt namn men har en rejäl hashtag (#inresidence) och är öppet till och med augusti. Har du möjlighet, sväng förbi. Antingen för att du är en del av den allt snabbare, växande trenden kring urban cycling, eller för att du vill förstå vad det hela handlar om.

Chas Christiansen, eller @notchas som han heter på Instagram, är en perfekt posterboy för just denna trend. Ung, tatuerad, och så råkar han bo i San Francisco vilket (så klart) smäller högt i dessa kretsar.

Vad är grejen med att resa med cykel?
– Att vara helt självförsörjande. Det är fantastiskt att resa och inte vara beroende av någon annan. Jag kommer till en stad, tar fram en karta och sticker iväg. Jag behöver inte förlita mig på någon annan, allting jag behöver ha med mig har jag med mig.

Vad har du med dig?
– Det har tagit ett tag att få allting på plats, men i dag har jag ett väldigt tydligt system. För det första har jag en mjuk cykelväska som precis håller måtten för hur stor en väska får vara för flygbolagen. I den stoppar jag min track bike. Den har inga växlar och är väldigt lätt att montera isär och sätta ihop, jag har gjort det så många gånger nu att jag kan göra det på fyllan mitt i natten om jag vill. Sen har jag en axelremsväska med alla mina kläder och prylar, jag stoppar dem i olika musetter.

Musetter?
– Det är en väska dom använder på cykellopp för att lämna över mat till cyklisterna. Efter ett cykellopp kan man samla på sig musetter som cyklisterna har slängt längs med vägen.

Vad packar du mer med dig?
– Jag har en kamera, ett litet första hjälpen-kit, laddare och adapters för olika eluttag. Det är ett väldigt komplett system. Jag kan i princip packa allting på två minuter, stoppa grejerna i väskan och sticka till flygplatsen. Och när jag landar någonstans så monterar jag cykeln, rullar ihop cykelväskan, spänner fast den på axelremsväskan och sticker iväg.

Vart reser du?
– Sista tiden har jag varit mycket i Sydamerika, bland annat Ecuador och Colombia. Det gillar jag verkligen, kulturen, cyklingen, det är grymt bra. Men jag älskar också Berlin. Jag har varit där 3-4 gånger, och varje gång slår det mig vilken grym stad det är.

Har du varit i Sverige ännu?
– Jag har inte varit där ännu, men alla svenskar jag träffar är trevliga. Jag har faktiskt bara hört bra saker om Stockholm, så jag måste dit snart.

Till sist, något tips för dem som vill göra som du och resa jorden runt med cykeln?
– Berätta aldrig för flygbolaget att du har en cykel i väskan. Då åker du på en avgift. Jag säger alltid att det är ett konstprojekt. It works everytime!

//Jonas Terning

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar