Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Snösmocka, rysskyla och vinterkaos

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-09-24 13:07  |  Lästid: 2 minuter
ronnbar

Det finns en gamma bondepraktika som säger att om det är mycket rönnbär på träden under hösten så blir det en kall och snörik vinter. Det är väl för att naturen vill vara schysst mot fåglarna som inte flyttar. Så att de kan äta upp sig och klara vintern.

Bondepraktikan har nu testats och Ulf Sperens, miljökonsult i Umeå, vet hur det ligger till. I sin forskning jämförde Ulf Sperens sju års rönnbärsdata från Umeå med snömängden för att se om det fanns något samband.

– Det jag kom fram till är att det fanns inget som helst samband, säger Ulf Sperens till Sveriges Radio.

Men om man kikar på träden just nu så ser man att det är väldigt mycket rönnbär i klasarna på träden. Åtminstone här i Stockholm. Så låt oss låtsas att bondepraktikan stämmer och hoppas på en snörik vinter.

Sen att det ska bli starkaste El Niño på 100 år brukar ju hjälpa till att ge stora snödump över världens alla skidorter. Episkt!

El-Nino

* * *

Det är ganska säkert att vi är på väg mot den starkaste El Niño under de senaste 100 åren. Det skulle överskugga de mycket starka El Niño-vintrarna som var under säsongerna 1997-1998 (starkaste), 1982-1983 (näst starkast) och 1972-1973 (3:e starkaste). Bilden ovan visar att vi redan är på väg in i en vinter som platsar in i de starkaste kategorierna.

MSP filmade under säsongen 2008/2009 och gjorde en film om väderfenomenet. En bra film dessutom. Med mycket skidpepp som visar hur en säsong med stark El Niño. Har du inte sett den så spana in, säger farsan Baloo.

 

 

Även Salomon Freeski TV har gjort en edit om La Niña / El Niño.

 

/Tobias

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-10-20 11:01