Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Snart dags för filmfestivalen Elixir – här är guldkornen grundaren inte vill att du missar

Jonas Terning  |  Publicerad 2015-04-09 12:21  |  Lästid: 2 minuter

Snart är det dags för årets upplaga av filmfestivalen Elixir, och som alltid ser det riktigt, riktigt bra ut. Kolla bara på trailern nedan.

Personligen är jag riktigt sugen på korta (4 minuter) men feta minidokumentären om legendariska surfspotet The Wedge vid Newport Beach, men vad vet jag om film? Precis. Därför frågade jag initativtagaren och grundaren till Elixir – 35-åriga frilansfilmaren Emil Sergel – om hans bästa filmer. Emil producerade surfdokumentären Jakten på den ändlösa sommaren som SVT visade för ett tag sen, och har även producerat outdoor-dokumentärer för Red Bull Media House, Outside Television och Epic TV. Just nu filar han på detaljerna kring en dokumentär om fridykaren Annelie Pompe, när han alltså inte kör slutspurten inför det som blir sjätte omgången av “Elixir – actionsporternas filmfestival”.

Hur började filmfestivalen Elixir?
– Det började som en idé en sömnlös natt och dagen efter ringde jag och bokade Draken i Göteborg och Skandiabiografen i Stockholm för att sätta press på mig själv att faktiskt genomföra idén. Några månader senare var det verklighet.

Vilka kriterier har du när du väljer ut de filmer som ska visas upp?
– Jag siktar alltid på en bredd. Målet är att surfare ska komma dit och bli sugna på att börja klättra, eller fridykare som vill börja gå på lina. Det är ju också fruktansvärt mycket snubbar på film men nästan hälften av Elixirbesökarna är tjejer så jag försöker även balansera det. Förra året hade jag fler tjejer än killar framför kameran, i år är det tyvärr sämre på den fronten. Jag vill även ha en mix mellan intressanta porträtt och djuplodande dokumentärer men även filmer där publikens magar börjar pirra.

Vilka är dina tre bästa filmer från det här årets festival, och varför får man inte missa dom?

Petit-Bus-Rouge

Petit bus rouge, en helt galen film där man blandar cirkus med extrem bergskultur. Fantastiskt vackert filmad.

 

Catch-It

Catch it, en skön kortfilm om Lea Bassy som lever ett nomadliv och har tagit sig upp till Lofoten. Här hittar hon enkelheten bland dramatiska bergslinjer och kalla vågor. Som hon själv säger- “Living simply is living fully”.

 

And-Then-We-Swam

– Och slutligen And then we swam, som handlar om två galna engelsmän som ror över Indiska Oceanen. Det faktum att det har noll erfarenhet av havet är inget som stoppar dem.

Epic-bloggen planerar att gå, hoppas du gör detsamma!

//Jonas Terning

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar