Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Revanschsugen Jens Byggmark inför alpina VM i Vail: ”Det finns bara en sak i huvudet, och det är guld”

Jonas Terning  |  Publicerad 2015-02-03 11:55  |  Lästid: 3 minuter

Jens Byggmark_Foto_Nicklas Blom
Foto: Nicklas Blom

Efter en svår korsbandsskada i september 2013 fick Jens Byggmark se drömmen om OS-medalj gå upp i rök. Men efter mer än ett års rehabilitering gjorde han comeback i november 2014. Första tävlingen i finska Levi blev en flopp där han efter en grov miss inte ens fick köra andra åket, men sen har det blivit bättre. Bästa världscupresultatet är tredjeplatsen i Madonna di Campiglio i slutet på december. Men under alpina VM i Vail/Beaver Creek siktar slalomstjärnan ännu högre.

Slalomtävlingen i alpina VM avgörs 15 februari. Vad har du för mål där?
– När man åker på VM finns bara en sak i huvudet och det är guld. Jag har redan tre silver på VM så jag kommer köra för det.

Vilken är din största styrka i pisten?
– Jag tror det är just min styrka och explosivitet. Jag kan öka farten när det är i princip omöjligt att göra det men det kan ställa till problem ibland när jag är övertaggad.

Hur laddar du när du står däruppe och väntar på din tur. Har du musik i lurarna?
– Jag har tyvärr inte med mig lurar upp när det är race, jag har tappat bort för många och jag gillar att surra runt med dom andra åkarna. Fem minuter innan jag ska köra går jag ändå in i en bubbla där jag knappt hör någonting ändå.

Jens Byggmark_Madonna di Campiglio
Jens Byggmark visade gryende form när han tog en tredjeplats i Madonna di Campiglio i december 2014. Foto: @jensbyggmark

Du har kämpat dig tillbaka från en korsbandsskada. Vad har varit svårast under den perioden?
– Det har definitivt varit att inte stressa. En korsbandsskada tar sex månader men om man stressar så kan det bli lite komplikationer. Men första månaden jag var skadad var jag övertygad om att jag skulle kunna göra comeback till OS i Sotji som då var fyra månader bort, men jag åkte på bakslag hela tiden och till sist så hade jag svårt att åka skidor till och med tio månader efter. Så det är ett tips till alla som drar korsbandet. Ta det lugnt!

Vilka mål satte du upp när rehabiliteringen började? Och långt har du kvar tills du har uppfyllt dem?
– Mitt mål var att den här säsongen då komma tillbaka till rankingen jag hade vid skadetillfället, det vill säga åtta i världen. Men det är ett svårt mål att hålla för innerst inne har jag svårt att motivera ett sånt mål. Jag ska vara nummer ett och det är det jag tränar för sen så fattar jag att det kan ta lite mer tid med en skada i bagaget.

Hur gjorde du för att hålla motivationen uppe när det var som värst?
– Motivationen ska finnas där, men annars så tror jag att dom du har runtomkring dig ska stötta dig i alla lägen. Sen gillar jag träningsvideon Welcome to the grind. Det får en att se fram emot till och med dom värsta grispassen!

Läs mer:
Medaljhoppet Mattias Hargin inför alpina VM i Colorado: ”Det är roligare att köra friåkning än slalom, fast inget slår att få tävla” 

//Jonas Terning

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar