Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Pigg hundraåring firar med att släppa ny ryggsäck

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-09-17 13:35  |  Lästid: 2 minuter
haglöfs

Henrik Björkman med jubileumsryggsäcken N:o 1.

* * *

1 000. Fler än så blir det inte. Haglöfs fyller 100 år och firar det med en hyllning till svensk hantverkstradition. Henrik Björkman, produktutvecklare på Haglöfs visade i dag upp jubileumsryggan N:o 1 i Haglöfs-butiken på Norrlandsgatan i Stockholm. Sjukt snygg!

N:o 1 görs i 1000 exemplar. Varje ryggsäck innehåller 14 nitar som Hans Haglöf himself slagit i (son till grundaren Wiktor Haglöf). Hans har även handskrivit nummer i locket på varje ryggsäck. I locket på varje ryggsäck så finns det även en bild på drängstugan samt en karta över Sverige där du ser var alla delar kommer ifrån.

haglöfs no1 lock

* * *

Haglöfs historia är längre än vad man kan tro. 1886 föddes Wiktor Haglöf i Torsång, Dalarna, Sverige. 1914 började Wiktor tillverka ryggsäckar i drängstugan på familjens gård. Tidiga dokumentationer från Wiktors egen säljmanual visar att hans första produkt var faktiskt en skolryggsäck: ”N:o 6, Ryggsäck utan ytterficka, med läderfodrad flik. Blågrå eller brun vattentätt tyg. Storlek 33×35 cm. Pris per doz. 10,80 kronor. Pris per styck: 0,90 kr (tyg nr 3677)”.

hans haglöf

Hans Haglöf in epic action.

* * *

Det är denna ryggsäck, N:o 6, som idag 100 år senare är inspirationen till N:o 1. En hyllning till Haglöfs 100-åriga historia. Det är samtidigt en ryggsäck som förbinder svensk hantverkstradition. Haglöfs har tillsammans med Hans Haglöf, 88 år och son till Wiktor, tagit fram denna jubileumsryggsäck. Man har även jobbat med enbart svenska företag. Ryggsäcken är designad av Haglöfs i Stockholm och producerad av Sacci i Borlänge.

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar