Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Patrick Thorne listar världens fyra bästa skidäventyr

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-11-21 09:30  |  Lästid: 3 minuter
Patrick-Snowhunter-Thorne

Skidåkaren och författaren Patrick Thorne har skrivit boken Puder – Världens bästa skidåkning, där han beskriver världens 50 bästa pister. För den brittiska tidningen The Independent har han valt ut sina absoluta favoriter. Det handlar om fyra platser med ovanligt vacker natur och som bjuder på extrema utmaningar.

* * *

Mount-St-Elias

NORDAMERIKA

Mount St Elias, Kanada / USA

Bergen på gränsen mellan Yukon och Alaska är föga kända och ännu mer sällan besökta. Vädret är generellt fruktansvärt, med dimma omväxlande med snöstormar och nattemperaturer ofta på 40 minus grader.

Om du vandrar upp till toppen väntar dig den längsta möjliga snötäckta nedfarten på planeten, som går hela vägen ner till havet. Det är 5488 fantastiska fallhöjdsmeter.

År 2000 tog sig amerikanerna Lorne Glick, James Bracken och Andy Ward till toppen och skidade 3.300 meter nedför berget under två dagar. Efteråt sade Lorne Glick att ett fall ”utan tvekan skulle vara slutet”.

* * *

Pic-du-Midi

EUROPA

Pic du Midi, Frankrike

Världens bästa utsikt. En dag med klart väder kan du se berg upp till 360 kilometer bort. Även utsikten nattetid är spektakulär. Så pass god att Nasa installerade ett teleskop här 1964 i syfte att kartlägga månytan inför Apollo-uppdragen.

Över 2.000 meter höga toppen Pic du Midi de Bigorre är format som en perfekt pyramid och har flera nedfarter att välja på. Den mest traditionella nedfarten leder till turistorten Barèges, 1.000 meter längre ned, medan de längre nedfarterna Coume Peak Run och Combe de l’Ours tar cirka fyra timmar att åka ned. De sistnämnda slutar i byn Artigues, där du kan ta bussen tillbaka till La Mongie.

De mest extrema skidåkarna kan välja nordöstra sidan av berget.

* * *

Mizuno-no-Sawa

ASIEN

Mizuno no Sawa, Japan

Är du ute efter champagnepuder i mängder så har du kommit rätt. Med ett snitt på 16 meter snö per säsong så behöver du inte oroa dig för snöbrist.

Utsikten i backarna domineras av den aktiva vulkanen Yotei. Den har inte haft utbrott på 3000 år. Men hjälper till att hålla alla onsen i trakten varma.

Tidigare var det förbjudet att åka offpist. De som trotsade förbudet kunde lätt bli offer för laviner. Men numera utlöser man kontrollerade laviner för att undanröja faran och har öppnat området för offpistskidåkning.

* * *

Roca-Jack

SÖDRA HALVKLOTET

Roca Jack, Chile

Skidorten Portillos mest berömda och utmanande nedfart och har lämnats i sitt naturliga tillstånd.
Orten är känd för sitt vackra väder. Fyra av fem dagar är det sol. Eftersom nedfarten träffas av solens strålar tidigt på morgonen är det en bra pist att starta dagen med.

Nedfarten bjuder på en fantastisk utsikt. En kort promenad från liften ser du toppen på det nästan 7.000 meter höga berget Aconcagua, som är en av ”de sju topparna” – de högsta bergen på varje kontinent. Under hela nedfarten kan du njuta av synen av Inkasjön.

/Tobias

* * *

Läs mer om boken Puder – Världens bästa skidåkning här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar