Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Påskläsning: Freeskiing och Lavinboken

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2016-03-31 16:59  |  Lästid: 2 minuter
lavin

Det är viktigt att ha full koll på vad du gör och var du åker på berget. Säkerhet och kunskap är ett måste. Därför tycker jag att du, precis som jag, ska läsa böckerna Free Skiing – How to Adapt to the Mountain av Jimmy Oden och Lavinboken – Skidåkarens guide till att bedöma och hantera riskerna med laviner av Mårten Johansson.

Två bra manualer till berget helt enkelt!

Lavinboken är skriven för dig som älskar att åka offpist och gå på toppturer. Med andra ord för dig som på egen hand måste kunna avgöra om det är säkert att åka på sluttningen du har framför dig. Steg för steg får du lära dig lavinriskbedömning, kamraträddning och hur du minskar riskerna uppför och utför. Ett helt kapitel ägnas åt riskbeteenden hos oss skidåkare, något som de senaste åren rönt ett allt större intresse bland lavinforskarna världen över.

Free Skiing är den bok som UIAGM-bergsguiden Jimmy Oden önskade att han hade haft men aldrig hittat under sina bummarår. Den är skriven utifrån alla de frågor han brukade fråga sig, men nu han har den kunskap och erfarenhet för att ge svaren på. Syftet med denna bok är att förmedla hur yrkesverksamma tänker och agerar på stora berg. Plus att boken är skriven utifrån en passionerad skidåkares perspektiv. Allt dokumenterat på 366 sidor  med ett enda syfte: att hjälpa friåkare att nå så bra åkning som möjligt – så säkert som möjligt.

koffe

I högra nedre hörnet ser ni var lavinen gick. Cirka 60 meter bred och 100 meter djup på baksidan av Trysil. Men det är desto roligare att fokusera på det bra i bilden: Min vän Kristoffers hopp ut för en klippa dagen efter, när det var säkrare förhållanden.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-31 17:06