Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Överlev med fallskärmslina – Victorinox och Naimakka gör klocksamarbete

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-06-18 09:04  |  Lästid: 4 minuter
Victorinox Naimakka

Under tisdagen bjöd Presskontekterna Stockholm på äventyr i Gryttjom. Ett dussin utvalda – hmm, vi kan kalla det “journalister” – var närvarande när de presenterade ett spännande samarbete. I höst lanserar Victorinox, knivtillverkaren i schweiziska staden Ibach som är mest känd för sina multifunktionsknivar, ett klocksamarbete med svenska Naimakka. Det kommer att vara en limiterad klocka på 2 000 exemplar världen över.

Naimakka tillverkar armband av fallskärmslinor och har lyckats med konsten att kombinera funktion och mode på ett smart sätt. Patrik Shields, grundare av Naimakka och designern bakom armbandet, hittade inspiration i fallskärmshoppning och insåg nyttan av fallskärmslinan. Naimakka har designat ett speciellt armband för Victorinox klockmodell INOX.

* * *

Victorinox Naimakka I.N.O.X.

Victorinox I.N.O.X. med Naimakka-armband i camo.

* * *

När du flätar upp ditt armband kan du använda det till en rad olika saker. Bland annat för att bygga tak över huvudet, säkra redskap till din ryggsäck eller hänga upp mat utom räckhåll för djur. Du kan också använda det för att göra kläder, fiskelina, snaror, fällor, snöskor, en bowdrill för göra upp eld eller en skena för en bruten fotled. Om du reder ut garnen kan du även använda dem som sytråd, tandtråd eller att göra ett fisknät. I själva verket är fallskärmslinan så tillförlitliga och hållbar att astronauterna har använt den för att göra reparationer på Hubbletelescopet.

På ett kreativt sätt har Patrik helt enkelt flätat samman 2,4 m lina till en snygg modeaccessoar som kan användas till vardags och ute på äventyr. Och från och med i höst kan du även få dessa  armband på din Victorinox-klocka.

* * *


Victorinox Naimakka I.N.O.X.

Patrik visar mig hur man gör upp eld med linan från armbandet och några pinnar.

* * *

Med under tisdagen var även Magnus Ormestad, mannen bakom äventyrspodcasten Husky, som tillsammans med Patrik visade upp delar av de funktionerna du kan göra med ditt armband Till exempel eld.

* * *

När man väl snackar så mycket om fallskärmslinor så måste man ju även testa hur det är att slänga sig ut från ett flygplan. Så det är precis vad jag gjorde...

* * *

Fallskärmshopp på Skydive Stockholms Fallskärmsklubb med intruktören Henrik Raimer.

* * *


 

Jag hade vetat om ett tag att jag skulle göra hoppet. Har väl inte tänkt så mycket på det. Men i helgen hade jag besök av fjärilarna i magen. Att jag skulle göra hoppet var det ingen tvekan om. Igår när det väl var dags så kände jag mig lugn. Då var bara något jag såg fram emot. Var inte speciellt nervös och mer förväntansfull. Men när jag väl satt på kanten till flygplansdörren och Henrik knuffade ut oss. Då kom det. Ett episkt sug i magen och jag tänkte: "Shit, nu händer det!". Sen var det bara en härlig och euforisk känsla av fritt fall i ca 200 knyck under närmare en minut innan fallskärmen vecklades ut.

 

Fallskärmshopp

Kevin och jag innan vi klev in i planet.

Fallskärmshopp

Spartanskt Twin Otter-flygplan där flygvärdinnan talade om att det är bara en väg ut.

Fallskärmshopp

Titta mamma, jag flyger! Med en perfekt våg i skägget dessutom...

Fallskärmshopp

Fick även möjlighet att styra lite själv på vägen ner.

Fallskärmshopp

Men det var rätt skönt när Henrik tog över med säker hand.

Mitt Armageddon-moment. När vi gick från landningen över gräsfältet tillbaka.

* * *

Jag har väl aldrig haft tanken på att slänga mig ut från ett flygplan. Jag nöjer mig med att ligga i lineup eller åka puder på baksidan av ett berg. Men nu, när jag fallit fritt över molnen och se dem passera på vägen ner när åkrarna där under växer allt snabbare, då vill jag ha mer.

 

/Tobias

 

Dela på Facebook
Tweeta