Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Medaljhoppet Mattias Hargin inför alpina VM i Colorado: ”Det är roligare att köra friåkning än slalom, fast inget slår att få tävla”

Jonas Terning  |  Publicerad 2015-02-02 15:25  |  Lästid: 3 minuter

_Hargin-0849_Nisse Schmidt
För en vecka sedan tog Mattias Hargin sin första seger i världscupen i klassiska Kitzbühel. En perfekt uppladdning inför alpina VM i Vail/Beaver Creek i Colorado som avgörs 3 – 15 februari. Efter att ha väntat i tio år på den där segern har Stockholmskillen plötsligt seglat upp som ett av våra största medaljhopp. Epic tog ett snack med slalomstjärnan som föredrar friåkning framför träning, och siktar på två pallplatser i VM.

I morgon börjar alpina VM i Vail/Beaver Creek i Colorado. Vad har du för mål där?
– Jag åker till Vail med mål att komma hem med två medlajer från Team Event och Slalom. Självklart är slalomen huvudfokus och en medalj där är viktigast, men det vore även en bonus att försvara silvermedaljen i Team Event från förra VM.

Din sambo Matilda Rapaport och du kör ju annars en hel del utanför pisterna hemma i Engelberg. Har du någon gång haft tanken på att sluta med portar och pister för att börja tävla i friåkning som henne?
– Nej den tanken har aldrig riktigt slagit mig. Jag skulle sakna tävlingsmomentet och kampen mot klockan för mycket. Jag älskar att åka friåkning men känner att det räcker med det jag hinner med på sidan av slalomen. Men jag ska inte sticka under stolen med att jag nästan tycker det är roligare att köra friåkning än att till exempel träna slalom. Fast det finns inget som slår att få tävla och prestera på världscupen, just själva tävlingssäsongen är sjukt rolig.

MattiasHargin4

Var har du för kvaliteter som friåkare?
– Tekniken från racing gör mig väldigt stabil och ståsäker, samt gör att jag inte har problem att kontrollera högre farter även i tekniska partier.

Hur tror du att du skulle stå dig mot de andra grabbarna på friåkartouren i dagsläget?
– Svårt att säga, men på vissa mer tekniska face tror jag att jag skulle kunna hänga med hyfsat. Men jag tycker även standarden utvecklas snabbt och man börjar se mer och mer åkare som även kan prestera trick i tävlingsfacen, och det är inget jag känner att jag behärskar.

MattiasHargin3

Herrarnas slalom avgörs på VM:s sista dag, 15 februari. Vem tror du gör bäst resultat av dig och Jens Byggmark i VM?
– En bra dag har båda två stora chanser på en medalj, hade ju varit magiskt att dela pallen med Jens… Men om du ska få svar på frågan så tror jag mest på mig själv.

Varför?
– Det känns som jag efter vinsten i Kitzbühel fått till ytterligare en dimension i åkningen och bitvis åker riktigt snabbt. Så om jag nu under träningen inför VM kan bli mer stabil i dom farterna kan VM-slalomen bli riktigt rolig att kolla på.

Hur många stavar ryker om du kommer utanför pallen?
– Det skulle nästan ryka fler om jag hamna på pallen. Det glädjeruset skulle nog göra att det inte skulle bli mycket kvar av stavarna, haha.

MattiasHargin1

/Tobias

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-02-03 09:21