Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Lysande puderåkning i British Columbia

Sweetgrass Production Afterglow
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-10-17 16:22  |  Lästid: 2 minuter
Sweetgrass Production Afterglow

Igår var det premiär av skidfilmen Afterglow av Sweetgrass Production. I filmens snyggaste segment ser vi Pep Fujas, Eric Hjorleifson, Daron Rahlves och Chris Benchetler köra runt i skidställ med ledlampor till My Silver Lining av First Aid Kit. Riktigt vacker.

Innan premiären passade Epic-bloggen på att ta ett snack med Pep Fujas om hur det var att göra en film med enbart nattsekvenser.

Hur var det att filma mitt i natten?

– Det var en speciell upplevelse. Varje gång du åker skidor på natten är det något speciellt i atmosfären. Stillheten runtomkring en. Det har nog med att man inte kan se allt runtomkring sig. Ögonen får svårare att fokusera och man måste lite på kroppen när man åker.

– Några av mina bästa skidminnen är från att filma mitt i natten. Bland annat i Japan. Det är magiskt. Speciellt om du har tur med riktigt bra snö, vilket är högst troligt.

– Det är bara underbart att åka skidor i mörker. Jag har svårt att sätta ord på varför. Men när man åker måste man räka sina åk ordentligt och memorera hur man ska åka. Annars kan det gå illa när man kommer till de skuggiga partierna där man inte kan se. De blir helt svarta. Om man gör ett hopp blir det lite av en väntan på att man ska känna landningen. Men när det är stora mängder snö så kan man bara hoppa ut i det okända. Det är, inte riktigt euforiskt, men man får tonvis med fjärilar i magen. Man tar lite av en risk. Men det är underbart och lekfullt.

– Att åka skidor i BC, som vi gjorde så var det annorlunda. Där var det nästan bättre att åka på natten. Allt var så bra upplyst och man såg exakt var man kunde åka. Jag kunde enkelt se vart jag skulle åka och det var lätt att navigera i mörkret.

– Generatorerna för lamporna var på hela natten och vi kunde reka våra åk bra innan vi körde dem.

Vad var jobbigast?

– Det jobbigaste var när snön yrde upp i ansiktet. Den är ju vit och när snön framför ansiktet lystes upp blev man bländad. Det blev jobbigt för ögonen att anpassa sig till mörkret när snön försvann ur synfältet.

– Sen så var det väl lite segt med dygnsrytmen. Vi filmade under två veckor och hade bara en ledig dag.

Vilken är din favoritscen i filmen?

– Min favoritscen i filmen kom tyvärr inte med. Det var en pillow-linje när vi hade lysdioderna på oss. Eric Hjorleifson körde en snygg över en trippel av pillows och en helikopter filmade det ovanifrån. Tyvärr så rök den sekvensen tidigt i klippningen. Men av det som finns kvar så är den absolut sista åkningen min favorit i filmen. Det är snygg åkning som ger mig en skön känsla efter att ha sett den.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-10-17 16:26