Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Legenden om ett berg – Bec des Rosses

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-12-03 11:30  |  Lästid: < 1 minut

Vissa berg har hjälpt till att bygga myten och rykten om byar och dalar i dess närhet. Mest genom en lång och gedigen historia då människor med stark vilja har bestigit dem i ur och skur. Som sedan lett till att de blivit kända skidorter under 1900-talet. Ibland till och med tidigare.

Men det finns ett undantag. Ett berg där legenden byggdes på mycket senare tid. Och mycket snabbare. Där legenden inte byggdes av modet hos människor som bestiger berget och tar sig upp på det. Nej, för denna gång är det hur män och kvinnor på senare tid tagit sig ner för dess hisnande branta bergväggar.

Födseln av friåkning har hjälpt till att bygga myten om detta schweiziska massiv i hjärtat av Valais. Inom bara några år så har namnet spridit sig runt planeten. Bec des Rosses. Platsen där finalen i de senaste årens Freeride World Tour avgjorts. Extremskidåkning har har tagit Bec des Rosses utanför Schweiz gränser.

Senare i december kommer en dokumentär om denna bergsvägg där passionerade friåkare berättar om historien och hatkärleken till detta berg.

 

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar