Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Kurt Mathis – kungen av stolar

haldigrat
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-10-30 07:00  |  Lästid: 2 minuter
kurt

Kurt Mathis är en envis jävel. Om det inte vore för honom skulle hela Schweiz nu varit ett land med endast toppmoderna liftar. Men för lite mer än tio år sedan skulle man skrota liften i Haldigrat. Det gillade inte Kurt. Han tog över liften och driver den själv sedan dess. Oavbrutet. Vinter som sommar.

Semester? Nej, det behöver han inte. I september, under storviltsjakten, tar han några timmar eller någon enstaka dag ledigt. Men annars? Han var en gång med sin fru till Rhodos.

– Det var nog för mig. Jag brände ansikte, armar och bar alltid långbyxor. De skrattade åt mig, säger Kurt Mathis.

Dokumentärfilmaren Thaïs Odermatt fick upp ögonen för Kurt och gjorde en dokumentärfilm om denne märkliga man som vigt sitt liv åt en lift. Filmen Kurt und der Sessellift (Kurt och liften) fick publikpriset vid Winterthur Short Film Festival 2012 och har visats på flera andra festivaler.

Vässa upp skol-tyskan för nu kan du se hela filmen här.

* * *

haldigrat

Den gamla liften lockar inte så många besökare. Den hinner inte transportera upp så många på Haldigrat heller. Därför är det inte så många som slåss om pudersvängarna på vägen ner. Foto: Haldigrat.ch

* * *

Vi som älskar friåkning i massor av snö ska tacka Kurts engagemang och får ni chansen så besök Haldigrat (kolla in bildspelet).

Åkningen då? Kika 12 minuter in i dokumentären eller på klippet nedan!

 

 

/Tobias

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar