Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Jag hatar den här typen av hajbild, för den skrämmer skiten ur mig

Jonas Terning  |  Publicerad 2014-10-09 16:00  |  Lästid: 2 minuter
Vithajar

Precis så är det. Den här typen av hajbilder, den här typen av TÄNDER skrämmer skiten ur mig. För den fyller på alla fördomar som finns om vithajen som ett blodtörstigt havsmonster som käkar surfare i parti och minut. Bilden, som togs av Amanda Brewer från New Jersey när hon var på semester i Sydafrika, har vållat debatt angående det etiska i burdykning med hajar.

Jag förstår det moraliska problemet i att lägga sig i och störa djurens naturliga beteenden men kan också helt ärligt säga att jag inte skulle tveka en sekund på att hoppa ner i en sådan där bur själv.

Och apropå det där med blodtörstigt-havsmonster-som-käkar-surfare-i-parti-och-minut ska jag bjuda på ett enkelt tips. Jag fick det berättat för mig av en local när jag surfade The farm, ett beachbreak söder om Wollongong, Australien. Det var många år sen, men snubbens tips bär jag fortfarande med mig. Allt handlar om matematik. Och att inte vara sist kvar i vattnet:

Om ni ligger tio personer i lineup, och en haj svänger förbi med kurrande mage, då är risken att han tar dig 10%. Chansen att han tar någon bredvid dig? 90%. Grymt bra odds.

Om ni ligger fem personer i lineup, och en haj svänger förbi med kurrande mage, då är risken att han tar dig 20%. Chansen att han tar någon bredvid dig? 80%. Fortfarande ganska bra odds.

Om ni ligger två personer i lineup, och en haj svänger förbi med kurrande mage, då är risken att han tar dig 50%. Chansen att han tar någon bredvid dig? 50%. Inget drömscenario, men ändå okej.

Om det ligger en person i lineup – det vill säga bara du – och en haj svänger förbi med kurrande mage, då är risken att han tar dig 100%. Chansen att han tar någon bredvid dig? 0%. NOLL. NULL. ZERO.

Alltså. Risken att du ska bli attackerad av en vithaj är mikroskopisk, men om du känner att någonting är i luften, se till att inte vara sist kvar i lineup.

//Jonas (jonas.terning@cafe.se)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-10-10 09:32