Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Inför Freeride World Tour med Kristoffer Turdell

kristoffer turdell

Om en och en halv månad drar Freeride World Tour igång och det går inte att ifrågasätta vilken kapacitet de svenska utförsåkare har på stora berg. Den totala mängden blågult i startfältet för säsongen 2016 landar på hela sju åkare. Med tre nya svenskar i tre kategorier ser vi fram emot kommande säsong. Inför årets tävlingar tog vi ett snack med en av nykomlingarna: Kristoffer Turdell.

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-12-07 17:26  |  Lästid: 2 minuter
Kristoffer Turdell

Varför gör du det? Alltså, vad är det som får dig att åka ut för branta berg och hoppa från höga klippor?

– Det är en sjukt härlig känsla. Sväva ner för en brant bergsida i mjuk snö. Man känner sig nästan viktlös ibland, det är skönt ju! Sen blir det en extra kick av det om man också försöker utmana sig själv att åka i svårare terräng och hoppa högre. För mig handlar det inte så mycket om att det ska se farligt ut. Hellre då att man får en wow-känsla av att det ser härligt och kontrollerat ut.

Är det något mål du strävat efter att köra FWT?

– När jag första gången såg tävlingarna hade jag inte en tanke på att jag skulle hålla på med det där. Sen när jag började tävla i NM uppe i Riksgränsen och det gick bra tänkte jag såklart nån gång att FWT hade varit coolt att få testa. Så när jag förra säsongen fick möjlighet att köra kvaltävlingar satte jag ganska snabbt upp målet att jag ville satsa på det och ta mig upp till FWT.

 

Förra säsongen vann Kristoffer Turdell den fyrstjärniga FWQ-tävlingen i Hochfügen 2015 med ett rejält håll-käften-åk.

 

Vad blir ditt nästa mål i karriären?

– Skulle vilja lära mig åka snowboard, det är så sjukt snyggt. Ska kopiera över snowboardkänslan till skidåkningen. Hålla ihop grejerna och göra allt så där najs som med bräda.

Vad är det som driver dig och din utveckling inom skidåkning?

– Det är väl som allt annat i livet, när man tycker något är roligt och intressant att hålla på med så vill man hela tiden försöka förbättra och utvecklas.

 

kristoffer turdell

 

Vad har du för mål med första året på FWT?

– Bara de som lyckas bäst får åka till Alaska-tävlingen, har aldrig varit där så på nått sätt ska jag ta mig dit. Sen går finalen i Verbier på bec de rosses som känns som den mest prestigefyllda tävlingen så om jag får välja så vinner jag gärna den!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar