Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

I helgen var det skateboard-VM i Malmö, Epic träffade Curren Caples på plats

Curren Caples
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2016-08-23 16:14  |  Lästid: 5 minuter
Curren Caples

Café träffade upp snygge Herr Caples under Vans Pro Skate Park Series World Championship (skateboard-VM) i Malmö för att snacka skate, surf, foto och om hur den svenska skatescenen mäter sig.

Välkommen hit, hur länge har du varit här i Malmö?

– Jag har varit i Malmö sen i måndags, så i ca en vecka. Jag har åkt lite fram och tillbaka mellan Malmö och Köpenhamn och skejtat.

Har du varit här i förut?

– Jo då, många gånger. Jag har varit här på ett antal olika turneringar. Mycket här och mycket i Köpenhamn.

Vad tycker du om skejtscenen i Sverige?

– Den är sjuk. Jag var riktigt exalterad över att komma hit. Malmö har alltid varit en stad som varit förknippad med skate, enda sen jag var liten.

Ser du några större skillnader mellan den amerikanska och europeiska skate-kulturen?

– Absolut, det är en stor skillnad. Den europeiska är mer… Jag skulle nog kalla den mer trendig.

Trendig?

– Ja, inte på ett dåligt sätt. Eller kanske inte trendig. Jag försöker komma på ett ord som kan beskriva det bättre. Men exempelvis Oski (Oskar Rosenberg-Hallberg), han åter på ett helt annat sätt vad vi gör borta i USA. Man ser det på kidsen som åker runt här också, det är någonting speciellt med hur de åker här. De har alla en speciell stil, väldigt flytande och lugna. Det känns som att det speglar hela den europeiska skate-scenne.

Är inte Kalifornien också väldigt förknippat med en ”flytande och chill” stil?

– Kalifornien är väldigt annorlunda. När man växer upp bland människor som åker på ett vist sätt, klär sig på ett vist sätt, så anpassar man sig efter det. Kalifornien är väldigt mycket samma samma.

Du surfar en del också? Är det något som du alltid har gjort?

– Nej jag började inte surfa förrän jag var 12-13. Min pappa är pro-surfer och han har alltid velat att jag ska börja surfa. Han var rätt så sur över att jag aldrig ville börja, så när han köpte en bräda och en våtdräkt till mig i julklapp så var jag så illa tvungen. Sen tog det inte lång tid förrän jag hade fastnat i det. Jag har börjat göra egna surfbrädor också. Jag har faktiskt gjort ganska många, säkert ett 30-tal. Jag har slösat pinsamt mycket pengar på att göra surfbrädor. Många utav dem har blivit riktigt dåliga också. Men en del är jag faktiskt stolt över.

 

Curren Caples

 

Kom du någonsin till situationen där du behövde välja mellan att bli professionell surfare eller skateboardåkare?

– Nej egentligen inte. Jag har varit på god väg att bli professionell skateare så pass länge och haft sponsorer jag var liten så det var egentligen aldrig något val. När jag väl blev duktig på att surfa så var jag redan pro i skateboard.

Jag har hört att du fotograferar mycket?

– Ja jag försöker att ha med mig en kamera nästan vart jag än går. Det är en stor hobby för mig. Innan jag åkte hit till Sverige så var jag dum nog att låna ut min kamera till en kompis och jag hann aldrig få tillbaka den så här i Malmö blir det mest att jag plåtar med min iPhone.

Vad brukar du har på dig när du åker, har du något favoritplagg som alltid följer med?

– Jag hade en tunn long sleve som jag alltid har haft med mig. Men någon har snott den från mitt hus. Men det var verkligen mitt absoluta favoritplagg. Helt vanlig, tunn, snygg bara. Den funkade alltid. Jag gillar den hör N-Sync t-shirten också. Och vita skor.

Har du några som inspirerar dig?

– Surfaren Dan Reynolds är en person som jag ser upp till. Det finns ett gäng. Grant Taylor är en skatare som jag älskar att se på. Jag försöker ständigt att efterlikna honom. Men över lag så försöker jag bara göra som jag vill. Jag har aldrig riktigt lyssnat på någon om hur man ”ska åka”. Jag försöker bara göra som jag vill.

Vad är det sjukaste som har hänt dig under en tävling?

– Jag har åkt runt på stora tävlingar sen 2009, då var jag bara 13-14 år så jag har varit med om en del sjuka saker. Men när jag var 13 och var iväg på en tävling så blev jag rejält nedslagen av en främmande man i 50årsåldern. Han var ganska packad. Jag cyklade förbi honom och helt plötsligt så slår han till mig rakt i ansiktet med knytnäven. Jag flyger i backen och blir liggande. Men en bit ifrån stod det en vakt som såg allting, han kom fram till mannen och grep tag i honom och kastade ner honom på marken. Vi sprang därifrån. Det händer också att tjejer ger sig på mig, de försöker slita av mig kläderna, ta mig i skrevet och allt möjligt. Det är rätt sjukt. En gång hade jag precis brutit armen och försökte ta mig till sjuktältet, men jag blev helt områngad av ett stort gäng tjejer som försökte slita av mig kläderna. Jag blev riktigt arg och fick försöka slita mig därifrån.

Har du några tankar om att skateboard kommer att vara med i OS 2002?

– Jag har fått den här frågan ganska många gånger. Men jag har kommit fram till att jag bara ser positiva sidor av det här. Det kommer få fler människor att få upp ögonen för sporten och det kommer att hjälpa många små skatemärken att klara sig. Jag tycker bara att det är bra om fler ungar börjar åka. Jag tycker att dom som är negativa till skateboard i OS är trångsynta, tråkiga och vill bara ha något att hata på. Dom har inte riktigt något annat argument än att de tycker att det är lamt. Skatescenen befinner sig i ett annat forum nu jämfört med 10-20 år sedan när Bam Margera och Tony Hawk var som störst. Vi har inte riktigt några sådana ikoner, och jag tror att det behövs. Allt som får skateboard att växa tycker jag är bra.

Vad skada göra här näst, hur ser resten av året ut för dig?

– Jag har haft mitt livs mest hektiska år. Efter det hör ska jag tillbaka hem Kalifornien. Jag har några tävlingar kvar och ska vara med i några filmer under de kommande månaderna. Men sen tänker jag bara åka iväg på en lång surfresa.

Är du trött på att resa eller tycker du fortfarande att det är roligt?

– Jag tycker fortfarande att det är roligt. Jag har ju åkt runt så här hela mitt liv så jag har egentligen ingen hemlängtan. Det är ju såhär jag lever, det är mitt jobb och mitt liv. Det är ett ganska coolt jobb. Det här är så mycket bättre än att bara sitta på ett kontor och bli galen av rastlöshet. Jag hade aldrig klarat av det. Som det är nu är jag fri och kan göra som jag vill. Jag kan inte klaga på någonting.

 

Foto: Vans

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-08-23 16:15