Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Henrik Raimer är världens snabbaste man, i fritt fall – passerade drömgränsen 600 km/h

Tobias Ivarsson Henrik Raimer
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2016-09-15 11:43  |  Lästid: < 1 minut

Kommer ni ihåg när jag hoppade fallskärm förra sommaren? Det såg ut ungefär så här:

Tobias Ivarsson Henrik Raimer

Killen som agerar ryggsäck bakom mig är Henrik Raimer. Under natten till onsdag blev Henrik världens snabbast man under VM-tävlingarna i Chicago. Han passade även på att passerade drömgränsen 600 kilometer i timmen(!).

–Det känns sjukt overkligt. Det är svårt att förstå samtidigt som det är jätteroligt också, säger Henrik i en intervju med SVT Sport.

Henrik nådde den sinnessjuka hastigheten på makalösa 601,26 kilometer i timmen. Tävlingsgrenen Speed Skydiving är en relativt ny disciplin inom fallskrämssporten. Konceptet är enkelt, du ska komma upp i en så hög hastighet som möjligt över en bestämd sträcka.

Hastigheten en människa i frifall kan uppnå bestäms närmast av två faktorer: kroppsvikt och kroppsposition. I en stabil frifallsposition med magen ner mot marken kommer man normalt upp i hastigheter runt 200 kilometer i timmen. En stabil head down-position i friflygning ligger normalt på mellan 240 och 290 kilometer i timmen. Om man därefter minimerar luftmotståndet med slimmade kläder och bättre positionering uppnår fallskärmshopparen hastigheter runt 480 kilometer i timmen. Att då som Henrik Raimer uppnå 601,26 kilometer i timmen är närmast makalöst.

Bloggen hälsar grattis!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-15 11:46