Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Guidens 15 bästa toppturstips

Alexander Högberg pow pow
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-04-10 10:17  |  Lästid: 3 minuter
Alexander Högberg pow pow

Kommer ni ihåg Alexander Högberg, skidguiden i Trysil, som var med på bloggen förra veckan? När jag träffade honom så passade jag på att höra med honom om hans bästa tips inför en topptur. Nedan följer en bra lista med 15 punkter som kan vara bra att följa nästa gång du ger dig ut på tur.

* * *

1. Se till att du har ätit och druckit ordentligt innan du ger dig ut. Det är viktigt med energi och vätska så att du orkar knata upp och inte får kramp av vätskebrist.

2. Kolla förhållandena på platsen där du ska gå upp. Hör med personer som har koll och kännedom om platsen där du ska gå. Om det är till exempel här, i Trysil, så kollar du med skidpatrullen.

3. Ta med dig säkerhetsutrustning. Ha alltid med dig en tranciver, spade och sond samt ABS-ryggsäck eller motsvarande om du har en.

4. Packa med extra kläder som du kan byta om till om du blir svettig när du går upp mot toppen.

5. Packa även med lite nötter, choklad och vatten så att du kan få lite extra energi innan du åker ner.

* * *

Alexander Högberg Säkerhet

Alexander går igenom säkerhet med glada gäster innan de ska ut på guidad tur.

* * *


6. Att gå med tech-bingningar är ju lätt och bra. Men jag har inte kommit dit att jag vågar lita på dem än. Så jag går gärna med rambingningar på skidorna när jag går på tur. Lite tyngre. Men jag tycker att de sitter bättre.

7. Gå lugnt! Gå inte rakt upp. Sick-sacka dig upp. Låt det ta tid.

8. Gå med korta steg och skjut fram skidan. Det blir för tungt om du försöker lyfta upp skidorna.

9. Utnyttja bindningen och ställ in hälen när det börjar luta mer. Då blir det enklare att gå upp.

10. Se till att du har koll på platsen där du ska gå upp. Du ska inte ge dig ut på någon plats där du inte känner att du har full koll på din omgivning och vet att det är säkert.

* * *

Alexander Högberg med glada gäster

Alexander och gästerna är ännu gladare när de ska få åka ner. Gå på tur, aldrig sur!

* * *

11. Se till att du har gjort alla dina squats under hösten och tränat ben ordentligt. Längdskidåkning är också en bra träningsform inför toppturen. Där får du både styrka och kondition.

12. Du kan även träna inför dina toppturer genom att gå upp i eller vid sidan av pister.

13. Tänk till innan du går och se ut en lämplig plats där man kan bli räddad och hämtad om olyckan är framme. Om det blir dåligt väder? Vart ska jag då? Var förberedd på det värsta.

14. Ligg ett steg före och tänk inte bara "Här ser det fint ut, vi åker här". Gör läxan på området. Åk ner en och en. Tänk på avståndet mellan er.

15. Jag föredrar lite bredare skidor. Smala väger mindre och är lättare upp. Men det är ju ändå åket ner man går för. Så välj lite bredare lagg så att ni kan njuta mer på vägen ner.

Bonustips. Glöm inte kaffe och snus. Och se till att njuta. Det är ju en härligt upplevelse att gå på tur.

* * *

Pistkarta Trysil

Alexanders bästa offpiståk i Trysil.

1.) Julbocksskäret. Ta någon av liftarna upp till toppen. Sedan går du den sista biten upp och åker ner på den soliga baksidan. Det är Trysils längsta åk med varierande lutning. När du kommer ner till skogen så kan du lätt hitta dig fram till längdskidspåren och följa dem tillbaka till pisten och liften upp igen.

2.) Svarten. Mellan liften H3 (Svarten) och pisten 75 (Experten) finns det ett ganska brand öppet fält där du kan få bra åkning och roliga drivor att droppa. Håll skiers left när du kommer ner och sikta på toppen av ankarliften H2 så tar du dig lätt tillbaka.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2015-04-10 10:23