Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Filmtips: Isolated – feta vågor och folkmord på Papua

Ryan Isolated
Jonas Terning  |  Publicerad 2014-09-30 07:00  |  Lästid: 2 minuter
West Papua surf

Några proffssurfare åker till jordens ände för att upptäcka oupptäckta vågor. Precis som i alla andra surffilmer alltså. Men när gänget i Isolated landar på Papua snubblar de dessutom på en ursprungsbefolkning som är mobbad av myndigheterna – alltså folkmordsmobbad –  och bortglömd i resten av världen. För du har ju inte den blekaste om exakt vart Papua ligger, eller?

West Papua

(Facit: Papua och Papua Nya Guinea är två delar av ön Nya Guinea, men där den östra delen Papua Nya Guinea är ett eget land hör den västra delen Papua till Indonesien)

Och inte hade du någon aning om att regionen är drabbad av en snart femtioårig konflikt?

West Papua protest

(Facit: När holländarna drog 1962 lämnade dom över Papua till Indonesien, vilket lokalbefolkningen inte tyckte om. Sen dess har den indonesiska militären utkämpat ett lågintensivt krig mot OPM – Free Papua Movement)

Isolated har kallats en blandning av The Endless Summer och The Cove och belönats med stora mängder av de där guldbladen som blåser ut från världens alla filmfestivaler. Mer än så behövs väl inte?

Ryan Isolated

(Facit: Korrekt. Det är allt som krävs. Men här får du en anledning till: gamla Hollywoodhunken Ryan Phillippe är producent och berättare i filmen. Episkt? Episkt.)

Spana in Isolated på Vimeo.

/Jonas

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar