Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Extremt med: Reine Barkered

reine barkered
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-11-20 13:54  |  Lästid: 2 minuter
reine barkered

Reine Barkered, 32, växte upp i Duved, några mil från den betydligt mer kända storebrorsan Åre. Han avslutade Freeride World Tour 2014 med att vinna i Verbier på Bec Des Rosses. Reine vann hela touren 2012.

* * *

Vad är det mest extrema du gjort?

– Hoppade en ganska stor klippa under en tävling i Squaw Valley 2009, problemet med den var att efter landningen så gick det inte att åka rakt ned då det stack ut en stor klippvägg från vänster sida som jag var tvungen att väja för. Trodde jag skulle landa mycket tidigare och ha gott om tid att styra undan för klippan men jag landade bara några meter innan den och fick mer eller mindre kasta mig åt sidan och missade den med några centimeter till godo. Kom ned i mål och skakade ganska ordentligt, kändes dumt och jag hade missräknat faran. Hade jag ramlat så hade det nog varit över för min del.

 

reine barkered

 

Varför gjorde du det?

– Jag tyckte att det såg bra ut nerifrån och jag behövde ett bra resultat, hade jag vetat att det skulle bli så små marginaler så hade jag gjort något annat. Men det ledde faktiskt till en vinst då jag redde ut situationen. Nu för tiden så hade man kanske inte fått så bra poäng för samma sak då de inte uppmuntrar sådant risktagande. Man får inte skrämma dommarna. men det såg ut som jag hade koll på situationen så det gav mig segern.

* * *

Se Reines segeråk från Freeride World Tour i Squaw Valley 2009.

* * *

Skulle du göra om det?

– Jag gjorde faktiskt om det året efter, men då visste jag hur det såg ut, vad jag behövde göra annorlunda. Så jag tog samma klippa men lite lägre fart, bättre riktning så när jag landade så behövde jag inte svänga undan för något utan bara köra på rakt ned. Då hade jag tom kunnat ramla utan att något hade hänt. Erfarenhet är nyckeln i den här sporten.

– Men jag vill tillägga att jag sällan är mer rädd på berget än vad jag är i till exempel trafiken, där har jag inte bara mig själv att förlita mig på, det känns mer extremt.

 

/Tobias

* * *

Missat rolig läsning? Du hittar våra tidigare enkäter här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar