Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Extremt med: Per Jonsson

per jonsson
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-12-18 12:47  |  Lästid: 3 minuter
per jonsson

Per Jonsson är telemarksåkaren som kör skiten ur de flesta. Han har stor passion för både skidåkning och telemark. Han ville egentligen bli hockeyproffs och har spelat hockey i 15 år men en resa till Kanada gjorde att Per ändrade åsikt och la skridskorna på hyllan. Nu är det Pers tur att svara på vår enkät Extremt med.

* * *

Vad är det mest extrema du gjort?

– För många år sedan satt jag och Joonas Karhumaa i min lägenhet i Andermatt. Joonas hade ”tittat ut” en stor klippa i Les Maricottes, Schweiz året innan som han var väldigt sugen att hoppa. Klippan var endast hoppad av någon enstaka skidåkare tidigare då landningen sällan var igenfylld av snö. När fotografen Tero Repo ringde och sa att landningen var djup och fin och att det blåst in mycket snö dröjde det inte länge innan vi satt i bilen på väg dit. Jag hade inte en aning om vad som väntade men blev frestad av utmaningen. När vi kommer fram och de pekar ut var vi ska hoppa inser jag att det inte är en klippa vi skall hoppa utan att vi ska hoppa ut över ett helt berg! Kändes helt overkligt men samtidigt väldigt roligt. Vi fick ta av oss skidorna och gå upp till toppen. Vandringen var lång och jobbig och minns att jag tänkte “Nu går jag alla höjdmeter jag skall falla…”.

När vi väl var uppe på toppen fanns ingen återvändo. Tero som stod på marken och fotade såg ut som en liten myra och det pirrade i magen. Vi bestämde att jag skulle hoppa först. Peppade igång mig rejält och minns ögonblicket när jag flög över kanten och fick se var jag skulle landa – Herre Jävlar vad lång det var ner!!! Efter detta ögonblick minns jag inte mer och mitt nästa minne är att jag ligger i luften och inser att jag måste göra mig redo för landning. BANG! Jag slår i marken och jag vaknar till. Jag lever…Tero ropar glatt att det blev en jättebra bild och jag kryper sakta ur den krater jag gjort i min landning. Joonas gör sig redo att hoppa. Även han singlar ned för ”berget” som en vante och har den enorma oturen att landa  precis i min krater. Han skriker till och vi förstår att något gått snett i landningen. Joonas hade ådragit sig en spricka i ryggen och hade väldigt ont. Han var okay men behövde åka till läkare och ta några veckor ”ledigt” från skidåkningen. Dagen efter gick ryktet gick i byn om vårt galna hopp och någon skall även ha gått upp och mätt upp höjden med ett klätterrep. Den klippa vi hoppat var tydligen 32 meter…

Varför gjorde du det?

– Jag var ung, dum och omdömeslös.  Tror även att grupptrycket spelade in och att det stod en kameraman nedanför gjorde ju inte saken bättre…

Skulle du göra om det?

– Aldrig! Idag förstår jag vad som skulle ha kunnat inträffa. Enligt min mening skall man bara hoppa klippor där man kan stå landningen. Att stå emot alla krafter efter ett 32 meter hopp är omöjligt. Skaderisken är extremt hög och trots att det är ett minne för livet och att det blev en cool bild tycker jag ändå att jag skulle ha avstått.

* * *

Se mer av Pers åkning:

 

/Tobias

 

Vill du lära känna Per lite mer? Lyssna på intervjun med honom i podcasten Husky. Du hittar den här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-12-19 09:55