Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Extremt med: Annelie Pompe

Annelie Pompe
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-03-06 08:14  |  Lästid: 2 minuter
Annelie Pompe

Annelie Pompe är människan som känner sig lugn på 130 meters djup – med ett andetag i lungorna. Hon kan hålla andan i sex minuter och har slagit världsrekord i fridykning. Hon letar ständigt efter mentala gränser att slå hål på och tror att människan har väldigt lätt för att begränsa sig. Den 20 maj 2011 besteg hon som tredje svensk kvinna Mount Everest.

* * *

Vad är det mest extrema du gjort?

– Det var när jag besteg Mount Everest, helt klart! Med tillägget att jag var höjdrädd. Men rädslan måste man möta i vitögat och det är egentligen ganska spännande att ha höjdrädsla. Det var en otrolig fysisk och mental utmaning. Jag hade inte ätit på 40 h när jag nådde toppen men det var helt magiskt. Man känner sig väldigt liten som människa. När jag kom ner till baslägret blev jag lika glad som ledsen över att ha gjort det, det kändes väldigt tomt. Jag fick en form av maratondepression, jag hade förberett mig så länge för någonting och sen var det över.

Varför gjorde du det?

– Det var en barndomsdröm som jag var tvungen att göra. Så jag hade 20 år att förbereda mig på.

Skulle du göra om det?

– Ja, jättegärna. Men jag har lovat min mamma att inte göra om det. En sådan expedition utsätter nära och kära väldigt mycket. Men om någon hade frågat om jag skulle kunna guida personen upp till Mount Everest, det hade varit fantastiskt. Det hade varit ett drömjobb.

 

/Erik Lejdelin

 

Läs om fler galenpannor här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-03-06 15:39