Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Epics lilla fotoskola del 3: Johan Ståhlberg

Johan Ståhlberg
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-11-29 08:00  |  Lästid: 3 minuter
Johan Ståhlberg

Vi har ju haft nybörjardelen av Epic’s fotoskola. Nu är det dags att ta den vidare. Denna helg snackar vi med Johan Ståhlberg, Alexander Klun och Oskar Enander. Först ut är Johan som ger dig sina tips för att ta fotograferandet till nästa nivå. Han har tidigare bland annat plåtat för Red Bull och gett ut fotoboken Adrenalin.

* * *

Johan Ståhlberg

Vad ska man tänka på när man köper sin andra kamera efter nybörjarpaketet?

– Det många gör är att köpa dyra kameror (dyrare än vad man verkligen behöver) och glömmer objektiven. Det spelar ingen roll hur bra kamera du köpt, har du dåligt glas framför blir inte bilderna bättre för det. Jag skulle tipsa att kolla igenom vad behöver jag verkligen förbättra i min utrustning? Mina bilder kommer kanske få bättre kvalité om jag satsar på ett lite bättre objektiv, och kan vänta något år till med nytt kamerahus. Kameran gör inte fotografen bättre! Jag producerade 2st böcker med en 5-9år gammal kamera.

* * *

Johan Ståhlberg

Om man från början köpte ett okej kamerahus men bara köpte ett 18-55 objektiv. Vilket eller vilka objektiv tycker du att man ska satsa på då?

– Eftersom 18-55 är är vidvinkel och normal objektiv i ett, så skulle jag helt klart satsa på ett 70-200mm objektiv. Och som jag skrev innan, skippa krogen några gånger och köp ett lite bättre tele, istället för ett billigt skräp (billiga teleobjektiv brukar vara extra dåliga!). Sigma har till exempel ett för strax under 10.000 som är bra som nästa steg.

* * *

Johan Ståhlberg

Har du några fototips när man plåtar i starkt dagsljus? Vad ska man tänka på?

– Man brukar ju oftast skippa att fota i starkt solljus då ljuset inte är så roligt när solen står högt. Men eftersom det ger så starka kontraster mitt på dagen så jobba med skuggor och annat som skapas av starkt solljus och försök hitta kreativa bilder den vägen.

* * *

Johan Ståhlberg

Om det är trist dimma, flatljus eller när det snöar mycket ute, vad ska man tänka på då?

–Helt klart dom mest intressanta bilderna som skapas i dessa väder! Ge dig ut och fota varje dag vädret suger, och du kommer stå ut med dina bilder! Alla kan fota i fint väder och vykorts liknande solnedgångar.

* * *

När man ska fota i mörker med riggade blixtar och ljus, vad ska man tänka på då tycker du?

– Ta tid på dig att sätta och hitta det ljuset som du vill ha. Fotar du i mörker behöver du inte ha stora blixtar med mycket power, små flera blixtar funkar lika bra. Testa sätta blixten i nya vinklar för få till roliga effekter. Ljus tar tid att få till, stressa inte!

* * *

Avslutningsvis, har du några bra inspirationstips? Bra instagramflöden eller bloggar att följa?

– Inspiration är väldigt individuellt tycker jag. Jag kollar så klart på andra fotografer som man brukar göra, men även konstnärer och gamla filmer/regissörer (Film noir och så vidare). Kollar man på samma ställen hela tiden hittar man inget nytt och spännande. Mattias Fredrikssons instagram är såklart ett måste, Kalle Gustafsson är fantastisk på ljus och grym fotograf.

Vill du se mer av Johan på Instagram? Kika här!

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-11-29 08:58