Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Epics lilla fotoskola del 2: Joakim Juhlin

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-11-23 09:00  |  Lästid: 4 minuter
Joakim Juhlin

Här kommer den andra delen bloggens lilla fotoskola. Igår pratade vi med Anders Neuman. I dag snackar vi med Joakim Juhlin som är fotograf på Peak Performance. Han ger dig sina bästa tips och råd i fotodjungeln.

* * *

Utrustning Joakim Juhlin

Vad har du för tips till en person som ska köpa ny fotoutrustning?

– Det är en djungel av kameror. Jag brukar välja en kamera med bra bildsensor och låg vikt som är smidig att ha med sig. Det viktigaste av allt för att ta en bra bild är dock objektivet. Jag har oftast två objektiv med mig, ett 50 mm fast för bra skärpeljup vid detaljbilder och porträtt, samt ett 24-70 objektiv för större variation. Sammanfattningsvis rekommenderar jag att satsa på en kamera med bra bildsensor och ett grymt objektiv.

Vad ska man tänka på när man fotar actionbilder i naturligt ljus respektive när man ljus-sätter bilder med blixtar eller lampor?

– Vädret är aldrig likadant när man är ute och fotar. Ljuset ändras sig med dagen och jag tänker alltid på hur åkaren åker genemot ljuset. Att fota i motljus är en utmaning. För att få till en bra motljusbild rekomenderar jag att gå ut på morgonen innan solen blir för stark. När man får till blir bilderna otroliga.

Ljusets styrka påverkar hur man jobbar med blixtrar. Jag vill att ljuset ska träffa åkaren så att den hamnar i fokus. En viktig del är också att tänka på hur omgivningen runt omkring åkaren ser ut, och vad det är som ska ljusas upp för att få en intressantare bild. Exempelvis snösprut, ett rail eller någon detalj.

* * *

Sig

Vilken miljö föredrar du?

– Jag föredrar att fota streetskidåkning. Där finns alla möjligheter att få in andra, kanske lite avvikande objekt i bilden som man inte kan få på berget, exempelvis bilar, byggnader och träd. Med streetfotografering får man mer liv och händelse i bilden. Jag tycker det är kul eftersom att man kan jobba väldigt kreativt och nytänkande. Jag gillar också spänningen med streetskidåkning, att det är tillfället som ger bilden snarare än att allt är planerat från början.

Vad ska man tänka på när man fotar där?

– Få in mycket liv i bilden, att det händer flera saker samtidigt, olika motiv i exempelvis flera personer, byggnader, ljuskällor osv. Det skapar en nerv och ett intresse i bilden. Här tycker jag man ska låta fantasin flöda. Tänk kreativt, försök inte efterlikna något utan låt tillfället skapa bilden åt dig.

I streetmiljön så är ljuset ofta komplex, framförallt på kvällen. Då behöver du jobba med blixtrar eller befintliga ljuskällor i kombination med de absolut rätta ljusinställningarna på kameran. Ändra inställningar efter hand, testa om och om igen för att få den perfekta bilden.

* * *

Joakim

Har du några enkla motiv-tips och kompostions-råd?

– Jag sätter ofta motivet längre ut för att få med mer unik känsla i bilden. Detta kan också fånga upp bakgrunden på ett bra sätt och sätta motivet i ett sammanhang.

En annat tips på gällande motiv är att slå av autofokus och sätta motivet i skärpa och bakgrunden i oskärpa. Detta ger en mer centrerad känsla på motivet du vill fokusera på.

Har du några bra tips på inspiration?

– I en värld av intryck följer jag olika slags inspirationskällor. Varför enbart snöa in sig i en nich när man kan få intryck från allt ifrån designers och artister.

Jag har några som ja följer och hittar intryck för att dom gör annorlunda och unika skapelser i mina ögon.

@dailydosesco Skapare av kepsmärket Daily Doses. De tänker utöver det vanliga och gör otroliga skapelser. De jobbar med intressanta materialval och visar att det går att göra vad som helst med en keps. Detta ger mig mycket inspiration till att tänka i ett bredare perspektiv.

@SteveAngello Behöver ingen större presentation. Han lever ett kreativt liv som han delar med sig av. Bilderna han lägger upp har en konstnärlighet som jag gillar.

@Clarkemichael Filmare som har en annorlunda stil. Han filmar allt som går fort, kan göra något unikt av det och fånga saker och ögonblick vi andra inte ser. Han har en extraordinär kamerateknik utan dess like. Han har känsla för hur man komponerar ihop en film på absolut bästa sätt.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar