Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Epics lilla fotoskola del 1: Anders Neuman

Anders Neuman
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-11-22 08:00  |  Lästid: 2 minuter
Anders Neuman

I helgen tänkte vi köra en liten fotoskola här på bloggen. Fotograferna Anders Neuman och Joakim Juhlin ger dig lite enkla tips. Först ut är Anders som ger dig lite enkla tips när du ska välja kamera inför ditt kommande äventyr eller resa. Och saker du kan tänka på så att du tar bättre bilder.

* * *

Vad har du för tips till en person som ska köpa ny fotoutrustning?

– Det beror på vilket stadie man är i. Som nybörjare tycker jag att man ska satsa på en kamera som du vet att du kan ta med dig. Satsa på en enkel variant av en systemkamera med ett schysst objektiv. Köper du på dig för mycket och stora prylar i början kan det lätt bli att du inte tar med dig utrustningen.

* * *

Anders Neuman

Vad ska man tänka på när man fotar actionbilder i naturligt ljus respektive när man ljus-sätter bilder med blixtar eller lampor?

– Tänk på location. Var du är när du plåtar. Och att bilderna byggs upp i lager. Vad har du i förgrunden av bilden? Var ska du ha skärpan? Titta på hur ljuset kommer in i bilden och hur skuggorna faller. Kommunicera med den du ska plåta så att ni är synkade och du kan fokusera på bilden.

* * *

Anders Neuman

Vilken miljö föredrar du?

– Man är ju peppad på allt. Jag gillar att plåta där det är oväntat. Ljuset och miljöerna är viktigast.

Vad ska man tänka på när man fotar?

– Att det tricket du försöker fånga känns naturligt och passar för bilden.

* * *

Kareem El Rafie Foto Anders Neuman

Har du några enkla motiv-tips och kompostions-råd?

– Tänk lager. Vad du har i förgrunden. Var du sätter skärpan. Och bakgrunden ska inte vara för rörig och kännas stökig. Gyllene snittet fungerar ju alltid.

Har du några bra tips på inspiration? Vilka bloggar eller Instagram-flöden kan man följa?

– Kola in foton av Skin Phillips, Greg Hunt och Ryan Allan. Tidningen Monster Children har ofta snygga bilder. Sen så finns det ju massor av duktiga skandinaviska fotografer. Kolla bara på Mattias (Fredriksson, bloggens anm.). Han har ju otroligt hög lägsta nivå.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar