Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Epic intervjuar surfgurun Robby Naish: “Jag är inte lika bra på att vara en man eller en far som jag är på att vara en idrottsman.”

robby naish
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-09-08 15:16  |  Lästid: 4 minuter
robby naish

Surflegenden Robby Naish är en av sportens absoluta pionjärer, och han har ända sedan första amatör-vm-titeln 1977 varit drivande i hur vi färdas och flyger fram på vatten. I höst är han återigen aktuell, den här gången med filmen The search for freedom, och vi frågade oss: hur har han gjort för att hålla sig på topp i alla år?

* * *

Hur var det att vara en del av filmen The search for freedom?

– Jag hade arbetat med Jon (Long, bloggens anm.) tjugotal år tidigare med en IMAX-film som heter Extreme. När han hörde av sig till mig om hans nya filmprojekt var jag stokad och hedrad över att få bli en del av det. Vi hade inte de mest episka förhållanden under inspelningen på Maui, men vi fick några bra bilder ändå.

Och vad är din personliga motivation när det gäller att söka efter frihet?

– Jag har varit mycket lyckosam och haft tur i livet på grund av idrotterna jag utövar. Att dela min passion med andra och kanske påverka någons liv på ett positivt sätt är ganska coolt.

 

robby naish kai lenny maui

Robby Naish och Kai Lenny på Maui under inspelningen av The search of freedom.

* * *

Många av oss verkar sluta när familj och karriär kommer i vägen, men inte för dig, varför det?

– Jag antar att jag är mer självisk än de flesta. Eller så kan  jag bara jonglera och hålla många bollar i luften på en gång. Min sport har alltid varit min prioritet, och jag satte aldrig upp mål för mig själv. Jag bara “levde” och lät livet leda mig dit det skulle. Och försökte göra det bästa jag kunde, fatta bra beslut, lämna så många dörrar som möjligt öppna och arbeta hårt så att jag skulle kunna fortsätta att “leka” för att leva på det.

– Jag har alltid vetat hur lycklig jag är. Att kunna göra det jag gör och faktiskt få betalt för det. Jag gör det fortfarande. Jag älskar min familj, men jag är antagligen inte lika bra på att vara en man eller en far som jag är på att vara en idrottsman.

– Samma med näringslivet. Jag hade inte en aning om vad jag borde ha gjort i vissa affärer. Jag har gått på magkänslan och det som känts bra för mig. Det har fått min verksamhet att gå bra. Vi gör ju utrustning för personer som vill surfa. Det är hårt arbete, men det är fortfarande roligt. Mitt mål är att inte missa en enda bra dag av surfande på grund av att jag måste jobba, och fram tills idag har det aldrig hänt.

– Att jag aldrig haft några speciella mål kan ha hjälpt mig på vägen också. Eftersom det aldrig funnits några punkter jag måste passera eller mål jag måste nå har jag kunna följa med strömmen istället för att leta nästa mål. Min väg tar mig runt nästa hörn, eller till nästa våg.

 

robbynaish2

Robby Naish och Kai Lenny tar vind på Maui.

* * *

Efter ditt genombrott på 1970-talet, har surfing utvecklats. Vi har sett olika typer av vindsurfing, kitesurfing, bodyboarding, foilboard, tow-in och SUP. Du har varit en del av denna utveckling, men vad tycker du är roligast att köra i dag?

– Jag älskar allt! Jag kan ärligt säga att en bra dag på en sorts bräda är inte bättre än en bra dag på den andra. Att få en dag i och på vatten är fantastiskt. Min nivå på varje bräda är fortfarande tillräckligt hög för att vara utmanande och spännande. När jag blir äldre och min prestationsnivå går ned, förhoppningsvis inte inom en snar framtid, kanske det kommer att ändras. Det kanske inte är så kul att åka när jag vet att jag inte längre kan köra stort eller helt enkelt har för ont efter en session för att vilja göra det igen. Men nu är  allt bra. Allt är givande och det är det som gör det så häftigt. Jag blir aldrig uttråkad.

Och om vi ser på framtiden, var tror du utvecklingen av surfing tar oss?

– Den kommer att ta oss överallt. Vågpooler kommer att vara den största förändringen. Att kunna surfa bra vågor under hela året. Var som helst. Eftersom tekniken har förbättrats och vågorna har blivit bättre. Fler och fler vågpooler såsom WaveGarden byggs överallt. Surfing kommer att fortsätta att växa. I alla dess former.

Hur tror du att surfingen, dess material och manövrar, att se ut om 30 år?

– Jag är inte mycket av en visionär. Men det enda som är säkert är att utrustningen kommer att fortsätta att utvecklas och förbättras. Åkandet kommer säkert att fortsätta utvecklas och förändras. Men den klassiska surfingen i sin renaste form, att helt enkelt fånga en våg och åka på den utan tricks, hopp eller på häftiga brädor, att bara glida fram med kraften av vågen, den rena essensen av surfing, kommer alltid att vara en del av det. It is the reason we all fall in love with it in the first place.

* * *

Se trailern till The search for freedom som har svensk release 21 september.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar