Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Checka in: Verbier med Evelina Nilsson

evelina nilsson
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-03-26 10:53  |  Lästid: 4 minuter
evelina nilsson

I helgen är det dags för finalen av Freeride World Tour 2015 i och med Extreme Verbier ut för Bec Des Rosses. Har du planer på att åka till Verbier, som är en av Europas mest kända skidorter, men inte riktigt vet vad du ska göra när du inte kikar på tävlingarna eller är du sugen på att åka dit senare denna säsong? Bloggen träffade friåkaresset och jedikrigaren Evelina Nilsson, som vann guldpengen på trestjärniga FWQ-stoppet under Verbier Freeride Week, för ett snack om hennes favoriter i Verbier.

Foto: Niklas Johansson

* * *

Vilken är din favoritpist i Verbier?

– Jag tycker om långa åk med många krön att hoppa på! Men en favorit är pisten ner mot James Blunt liften från toppen av Attela.

Vilket är det bästa offpiståket i Verbier?

– Det är först i år som jag hängt mycket i Verbier och upptäckt massa roliga åk. En favorit har blivit ett åk som jag och min kompis Karin hittade härom veckan. Det hade snöat och var dimma men vi begav oss ut på ett äventyr för vi såg en grej från liften… Vi hittade iallafall en ränna vid Attela couloirerna som ingen åkt. Brant, nice åkning med lite klippor man kunde hoppa på vägen och sen kommer du ner till riktigt lekfull terräng. Det är massa små pillows som du kan hoppa runt på.

Hur hittar man offpiståket och hur kör man det?

– Du åker upp med Funispace-liften och sen går du bakom ett rep vid Mont Gele-liften. När du kommer ut bakom så ser du en ridge och den ska du följa en bit. Finns ganska många rännor påvägen och det gäller att verkligen veta vart man ska in för det finns några rännor man helst inte åker… Så jag rekommenderar att man åker med någon som har koll på området. När du väl hittat rännan är det egentligen ganska rakt ner. Det öppnar upp sig efter rännan och sen har du den lekfulla åkningen ända ner till Mayentzet-liften.

Hur ofta åker du i Verbier?

– Förra säsongen var det första gången jag åkte i Verbier, hade några tävlingar där så det var det som förde mig dit. I år har jag haft turen att få upptäcka alla Verbiers goda sidor eftersom mina kompisar bor där under säsongen. Så i år har det blivit några veckor.

Hur skulle du beskriva Verbier som berg?

– Det är stort, vackert och har så otroligt många möjligheter.

Vad ska man tänka på första gången man åker i Verbier om man aldrig besökt byn och berget?

– Först och främst är det ju bra om man vet hur man tar sig fram, med tåg och bussar, om du inte har bil förstås. Sen tycker jag att du bara ska hålla sinnet och hjärtat öppet och bara njuta av äventyret att få upptäcka en ny plats.

* * *

evelina nilsson

Verbier är mycket populär bland svenskar. Speciellt bland de som uppskattar den omfattande offpisten som är lättillgänglig från liftsystemet.

Foto: Simon Sjörén

* * *

Vem ska jag hålla utkik efter på berget?

– Alla som ser ut att ha roligt och leker runt berget är stjärnor. Så det finns väldigt många.

Vem ska vi akta oss för på berget?

– Det vanliga då kanske, respektera alla djuren och människorna som åker och såklart de som jobbar på berget. Om du gör detta så är allt grönt! Viktigt även att vara vaksam för laviner.

Och på kvällen, när solen gått ner. Vart går jag för att bra mat och mycket skidåkarljug?

– Puben för afterski och skidåkarljug. Nomad har riktigt grym sushi.

Maten är slut. Magen är mätt. Vart ska jag checka in för några timmars välförtjänt sömn?

– Själv har jag bott hos mina vänner mitt emot Medran-liften. Pietra sirena! Där trivs jag som bäst men eftersom de inte sköter någon hotellverksamhet så är det klurigt att slagga där för en vanlig Verbier-besökare. Jag har två fina tips som egentligen inte är i Verbier men hör till de 4 dalarna. Chalet la Luge i la Tzoumaz. Det drivs av ett engelskt par som var väldigt hjälpsamma mot mig när jag besökte de 4 dalarna första gången. Det är vackert där.

– Det andra stället ligger i Nendaz och heter Hameau les Cleves. Detta ställe ligger en bit upp i backen med ski in/ski out. Det drivs av ett svenskt par och de har både små rum och små hus med spa och god mat. Riktigt fin utsikt från deras terrass. Tänk er sol upp och nedgång och sen miljoner stjärnor med massa berg i bakgrunden.

– Men jag måste tillägga att det bästa är att bo i Verbier för att få hela känslan. Du kan åka skidor mellan alla dalar men de är långt med bil. Så ett Verbier-alternativ när det gäller hotell är Hotel W, bra beläget och fint och du får du verkligen uppleva Verbier. Bor man i någon av de andra dalarna så blir det svårt att hinna hänga i Verbier by.

Vad får jag absolut inte missa under mitt besök i Verbier?

– Du börjar morgonen med en yoga på ditt rum för att sedan gå till Offshore för en frukost. Ta liften upp mot Mont Fort och blicka ut över alla toppar, däribland Mont Blanc. Sen är det bara att klossa ihop skidorna och ta puckelpisten ner där du får se upp för myrornas krig. Det gäller att ha gjort sin barmarksträning. Fortsätt dagen med att njuta av alla åk i Verbier och avsluta med en välförtjänt afterski på puben.

Vad kan jag hoppa över under mitt besök i Verbier?

– Skippa alla fancy klubbar och gå till pubarna istället.

– May the force be with you!

 

/Tobias

 

Vill du ha fler resetips? Du hittar alla här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-03-26 10:59