Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Checka in: Mayrhofen med Julius Aspman

Julius Aspman Mayrhofen
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-12-05 11:22  |  Lästid: 4 minuter
Julius Aspman Mayrhofen

Julius Aspman är 23 år och är en fridfullt frilansande filmare och fotograf som helst av allt åker skidor. Han har haft förmånen att skräddarsy sitt yrke inom media med sin glöd att stå på skidor. Förra året hade Julius och hans goda vän Björn ett vinterprojekt, Julius och Björn testar, där de åkte runt på diverse skidorter och recenserade dem. Med en oseriös touch då de var trötta på alldeles för uppstyrda Hans Falén-restips.

* * *

Vilken är din favoritpist i Mayrhofen?

– Då jag föredrar fart och adrenalin före en perfekt mellansväng kommer jag att svara Harakiri, som är Österrikes brantaste pist på 78% lutning.

Vilket är det bästa offpiståket i Mayrhofen?

– Oj, det är som att fråga vilket av ens barn man tycker bäst om. 
Men om jag måste välja ett särskilt åk så kommer jag välja det som är på glaciären Hintertux, som kräver en halvtimmes bussresa från byn Mayrhofen, men som ingår i samma liftkort. Åket är ett långt, påfrestande men brutalt roligt, vackert och adrenalinstint åk. Alla måste ha lavinutrustning och tidigare kunskap på berget. Eftersom det nästan bara är jag och mina kompisar som jag har sett åka det vet jag inget namn på det.

Off pist Mayrhofen

Hur hittar man offpiståket/hur kör man det?

– Man tar 10ER Gefrorene wand-Gondolen upp till 3000möh, åker sedan ut skiers right och ner för ett brant parti, och efter det branta partiet öppnas himmelriket och man kan segla orörd puder ner till 6ER sommerberg-liften på 2000 möh. 
1000 fallhöjdsmeter känns i både huvud och kropp så var förberedd och använd lavinutrustning!

Hur ofta åker du i Mayrhofen?

– Då min kärlek till denna fantastiska by är stark försöker jag att återkomma varje år sedan jag var där för första gången 2009.

Hur skulle du beskriva Mayrhofen som berg?

– Det är egentligen hela dalen som Mayrhofen befinner sig i, som helhet som gör att jag tycker så mycket om det. Mayrhofen är dalens kärna och härifrån kan man ta sig till massor av skidorter längs dalens gång, med gratis kollektivtrafik om man har ett liftkort. 
Lättillgängligheten och de otroligt många stora områdena som finns gör att det finns skidåkning för alla situationer och humörer, och därför är det lätt att tycka om Zillertal/Mayrhofen.

Vad ska man tänka på första gången man åker i Mayrhofen om man aldrig besökt byn och berget?

– Fastna inte i bara Mayrhofensystemet, utnyttja att det finns massor av lättillgängliga berg på samma liftkort. Safety first, åker ni utanför pist så använt sunt förnuft, lavinutrustning och lavinkunskap.
 Och så måste man åka upp på 3250 möh på glaciärtoppen och ta en kaffe, fy satan, så vackert det är där uppe!

Vem ska jag hålla utkik efter på berget? 

– Då Mayrhofen har en av Alpernas bästa park så tar sig många väldigt duktiga parkåkare hit. Passa därför på att åtnjuta lunchen på restaurangen Grillhof precis bredvid parken och vips så har ni middagsunderhållning.

Parken Mayrhofen

Vem ska vi akta oss för på berget? 

– Det finns alltid ett gäng galna holländare och engelsmän som väljer att säsonga i Mayrhofen. De tenderar att vara väldigt vilda i såväl backen som på uteställena. Så hör ni folk med alldeles för snabb engelska får ni passa er.

Och på kvällen, när solen gått ner. Vart går jag för att bra mat och mycket skidåkerljug?

– På våren, då ser man först till att spela några timmar volleyboll på aktivitetsarenan. Där finns en fullstor fotbollsplan, två beachvolleyplaner, skatebowl, basket, minifotboll och utrymme för en hel del ljug…

Beachvolley Mayrhofen

– Därefter finns det massor med restauranger att välja mellan, som den skibummer man är har jag inte kunnat prova de restauranger som kostar mer än €10.
 Men Currywursten på kötthaket precis bredvid Penkenbahn mitt i byn är den godaste korv jag har ätit.

Maten är slut. Magen är mätt. Vart ska jag checka in för några timmars välförtjänt sömn?

– Det finns ett stort hotell mitt i byn som heter Hotel Rose. 
För de som vill ha något enklare finns det även lägenhets/Hus-alternativ
. Kolla här för mer info.

Vad får jag absolut inte missa under mitt besök i Mayrhofen?

– Skidåkningen i de olika systemen. Särskilt Mayrhofen, Hintertux och Zillertal Arena. Currywursten vid köttbutiken precis bredvid Penkenbahn mitt i byn och
 volleybollen på våren.

Vad kan jag hoppa över under mitt besök i Mayrhofen?

– Det finns en ”bowlinghall” som är riktigt dålig, den kan du lika gärna skippa.

 

Se Julius sammanfattning av 30 dagar i Mayrhofen.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar