Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Checka in: Johan Jonsson guide till Engelberg

Johan Jonsson
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-02-27 13:20  |  Lästid: 3 minuter

Johan Jonsson

Johan Jonsson är en glad dalmas som vi i den här bloggen gillar. Han har dessutom sedan 2002 haft Engelberg som hem över vintrarna. Därför tog vi ett snack med honom om den schweiziska pärlan som svenska friåkare ofta återkommer till. Här kommer Johans bästa tips för dig som planerar att besöka den lilla byn intill Titlis.

Foto: Colston VB. 

* * *

Vilken är din favoritpist i Engelberg?

– Den är på solsidan, Brunni. Vet inte om den har ett namn, men den går från Brunnihütte till Ristis, och är lagom brant och böljande rolig.

Vilket är det bästa offpiståket i Engelberg?

– Jag tror det är Mellansulz. Det finns så ofantligt många variationer och klippkombinationer man kan köra där. Sjukt kul!

Hur hittar man Mellansulz?

– Man startar från toppen av liften Jochstock Express och siktar på Trübsee långt där nere. Se till att du inte följer spår om du inte vet vart de slutar dock, det finns gott om håriga linjer som inte är menade för alla.

Hur ofta åker du i Engelberg?

– Tjah… Jag har bott där vintertid sedan 2002, så det blir en del.

Hur skulle du beskriva Engelberg som berg?

– Lättillgängligt. Det finns fantastisk åkning utan att hika någonting.

Vad ska man tänka på första gången man åker i Engelberg om man aldrig besökt byn och berget?

– Att man måste veta vart man ska åka, och inte kan lita på att följa spår. Det bor många proffs och sjukt duktiga locals i byn, så spåren leder inte sällan till en dead end med en stor klippa eller liknande i slutet på åket.

– Vem ska jag hålla utkik efter på berget?

– Yves Hüsler och Bimba Bernasconi är två snowboardlocals du kan få se, men inte kommer att kunna hänga på. Försök inte heller, då de ofta försvinner ner i svåra åk i mach 3. Ofta brukar de svenska storstjärnorna som Henrik Windstedt och Reine Barkered vara i byn. En gång satt jag i baren på Ski Lodge, och vi var nio stycken av topp tio från senaste NM (Scandinavian Big Mountain Championships) som satt och drack öl tillsammans. Även storfotograferna älskar Engelberg. Oskar Enander bor där, och Mattias Fredriksson kommer ofta på besök flera gånger per år.

Vem ska vi akta oss för på berget?

– Gemsarna, en sorts bergsget, gör att en del av skogen är avspärrad. Tidigare nämnda Yves brukar referera till sig själv som ”The King of Engelberg”, så efter klockan nio på kvällen kan det vara smart att närma sig honom med viss respekt. Sedan är såklart de Schweiziska skidpatrullörerna ungefär som man kan tro – schweiziska. Flera av dem älskar dock off pist, så se till att känna in stämningen före du ska be om lov att få ducka ett rep eller liknande.

Och på kvällen, när solen gått ner. Vart går jag för att bra mat och mycket skidåkerljug?

Ski Lodge Engelberg är den självklara samlingsplatsen för after ski och ljug. Det bästa inför kommande säsong är att de på något magiskt vis satt ihop ett riktigt dream team till köket. Flera (!) av kockarna har erfarenhet från stjärnkrogar, och köksmästare Jonas Bolling kör dessutom ifrån dig på berget. För inhemsk ljudnivå på after skin rekommenderar vi Yucatan, och den lokala maten på Alpenclub är bra.

Maten är slut. Magen är mätt. Vart ska jag checka in för några timmars välförtjänt sömn?

Ski Lodge Engelberg drivs av och ägs av svenska skidälskare, det ligger dessutom mindre än ett stenkast från tågstationen. Hotell Hoheneck och Spannort är två andra alternativ. Det närmaste flådig lyx man kommer är Hotel Waldegg.

Vad får jag absolut inte missa under mitt besök i Engelberg?

– Åka skidor. Dricka dig full kan du göra på hemmaplan, men bränn inte skiddagar på detta. Det är ändå de första två ölen på after skin som smakar bäst. Köp gärna med lite ost hem också. Molkerie Hurschler har ett fantastiskt lokalt utbud.

Vad kan jag hoppa över under mitt besök i Engelberg?

– Köra ”pisten” Rotegg, så till vida det inte kommit en halvmeter puder.

 

/Tobias

 

Vill du ha fler resetips? Kolla in vår serie Checka In.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-02-28 08:57