Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Checka in: Henrik Windstedts guide till Åre

Henrik Windstedt
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-11-13 07:00  |  Lästid: 3 minuter
Henrik Windstedt

Årekillen Henrik Windstedt föddes praktiskt taget på skidor. Han växte upp i byn med en pappa som var skidinstruktör. Henrik plogade i barnbacken när jag var 3 år och vid skolstarten började han tävla alpint. Körde racing fram till år 2000 då slutade han och satsade på annat. Henrik är Sveriges genom tidernas mest framgångsrike friåkare och har vunnit bland annat Red Bull Big Air, JVM i puckelpist, Extrem NM och Freeride World Tour.

* * *

Åre Torg

Vilken är din favoritpist i Åre?

– Störtloppet från topp till botten, det finns inget som slår den när man är några stycken och bränner på och trycker på krönen.

Vilket är det bästa offpiståket i Åre?

– Klassikerna Mårtens och Östra ravin är ju de man hoppaspå att de ska vara bra varje dag. Det finns små roliga drivor och hopp på väg bort mot Mårtens och om den är fin kan man ju gå riktigt stort. Sen är Östra ravin så sjukt najs när den är på. Allt från det största klipphoppet man kan göra i Åre till snabba, korta åk eller varför inte bara köra pudersvängar.

Hur ofta åker du i Åre?

– Kanske 15-20 dagar på en säsong skulle jag tro. Det blir ju mest åkning utomlands för mig.

Hur skulle du beskriva Åre som berg?

– Ett vindpinat berg som kan ge grym åkning om man letar lite. Det finns något för alla men man får vara beredd på att gå lite. Och ta sig igenom svåra, krångliga passager för att nå till de där 3-4 svängarna som man kan njuta av.

Vad ska man tänka på första gången man åker i Åre om man aldrig besökt byn och berget?

– Om det finns tid och något jag gärna gör när jag kommer till nya orter är att plocka upp en pistkarta och åka igenom systemet. Då kanske man hittar backar eller offpistområden som är mycket lugnare och har mindre köer i liftarna.

Vem ska jag hålla utkik efter på berget?

– Skidstjärnor finns det i överflöd och även andra kändisar passerar ju Åres backar och krogliv så håll utkik bara.

Vem ska vi akta oss för på berget?

– Snöhajarna kan vara riktigt jobbiga och hugger tag i skidan när du ligger som bäst i en skön sväng. Annars gäller bara vanligt folkvett. Stanna INTE bakom krönen i backarna. Då kan det smälla om någon kommer i hög fart. Åk inte o sladda runt i parken om du inte vet hur man ska bete dig i de områdena. Tror den vanligaste orsaken till skador är okunskap, om både vett i backen och sina egna åkskills. Va observant och gör som de som är (inte ser ut) bättre än dig på att åka.

Och på kvällen, när solen gått ner. Vart går jag för att bra mat och mycket skidåkerljug?

– Någon kväll kan du ju stå kvar i pjucken på afterskin och skråla om dina åkbravader på antingen Fjällgården, Verandan eller Timmerstugan. Men restauranglivet går ju av här i Åre. Det finns många bra och sköna ställen som Supper, Werséns, Dahlboms, Vinbaren, Ölbaren och Broken bland annat med olika prisklasser på de flesta men det.

Maten är slut. Magen är mätt. Vart ska jag checka in för några timmars välförtjänt sömn?

– Välj något ställe du kan gå till och från backen.

Vad får jag absolut inte missa under mitt besök i Åre?

– Att åka skidor!

Vad kan jag hoppa över under mitt besök i Åre?

– Skräpa ner först och främst.

 

/Tobias


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2014-11-28 14:02