Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Checka in: Courmayeur med Matilda Rapaport

Matilda Rapaport Courmayeur
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-12-19 11:30  |  Lästid: 3 minuter
Matilda Rapaport Courmayeur

Den vackra alpina semesterorten Courmayeur är en liten stad i Aostadalen i Italien med 3000 invånare. Courmayeur ligger på 1225 meters höjd vid foten av Italiens högsta berg Monte Bianco. Aostadalen i italienska Alperna är ett himmelrike för vintersport. Det är en utmärkt destination för alla som gillar att alpin skidåkning med mycket adrenalin. Och för att få lite mer koll på staden tog vi oss en lunch med Matilda Rapaport som ger dig sina bästa tips inför resan.

* * *

Vilken är din favoritpist i Courmayeur?

– Helt ärligt har jag dålig koll på pisterna i Courmayeur eftersom jag mest sett dem som transportsträckor mellan offpiståken. Men de är överlag breda, böljande och välpreppade så det finns mycket att upptäcka även där.

Vilket är det bästa offpiståket i Courmayeur?
Toula på Hellbronner, glaciären på sydsidan av Mont Blanc-massivet (Monte Bianco på italienska) bjuder på stora åk och många fallhöjdsmeter. Riktigt bra åkning och mindre folk än på Chamonixsidan. Ta med dig en guide bara, här vill du inte hamna vilse eller trilla ner i en glaciärspricka!

 

Matilda Rapaport Courmayeur

 

Hur hittar man offpiståket/hur kör man det?

– Ta bil eller skidbuss upp från byn till kabinen Funive Monte Bianco och ta dig upp till stationen Torino på 3375 meters höjd. Därifrån skårar du runt och tar dig ner för en ranglig gammal trappa, sedan är du ute i åket och har nästan 2000 meters fallhöjd av varierad åkning ner till dalstationen. Är vädret sämre kan du hålla dig bland träden från mellanstationen Pavillon och nedåt.

Hur ofta åker du i Courmayeur?

– Jag var där en dryg vecka förra säsongen och det var första gången som jag såg tillräckligt mycket av orten för att kunna göra en rättvis bedömning av den. Jag gillar atmosfären och åkningen skarpt!

 

Matilda Rapaport Courmayeur

 

Hur skulle du beskriva Courmayeur som berg?

– Fördelen med Courmayeur är att det både finns högalpin och exponerad terräng men också lekfull skogsåkning. En vinnande kombination!

Vad ska man tänka på första gången man åker i Courmayeur om man aldrig besökt byn och berget?

– Som alltid när man besöker en ort för första gången (och vill ta sig ut i offpisten) ska man ha respekt för berget och terrängen. Fråga dig runt, åk med någon som har erfarenhet och följ inga spår.

 

Matilda Rapaport Courmayeur

 

Vem ska jag hålla utkik efter på berget?

– Svenska bergsguiden Mikke Eriksson som har guidebyrån Guideme och bor med sin familj utanför Courmayeur. Han kan allt som är värt att veta om dalen och åkningen!

Vem ska vi akta oss för på berget?

– Glaciärsprickor uppe på Hellbronner. Och pistpoliser som håller koll på åkhastighet och kan bötfälla dig om det går lite snabbt på fel ställe.

Och på kvällen, när solen gått ner. Vart går jag för att bra mat och mycket skidåkarljug?

Caffe Della Posta är ett bra ställe i byn för kaffe och häng. På Le Privé serverar välklädda italienska bartenders cocktails och på Pizzeria Du Tunnel äter du god och prisvärd pizza.

Maten är slut. Magen är mätt. Vart ska jag checka in för några timmars välförtjänt sömn?

– Vi bodde senast på Hotel Croux som hade bra frukost och sköna sängar. Inget särskilt men trevligt och med bra läge mitt i byn.

Vad får jag absolut inte missa under mitt besök i Courmayeur?

– Kaffet, vinet och maten.

Vad kan jag hoppa över under mitt besök i Courmayeur?

– Den där dagstrippen genom tunneln till Chamonix som du hade planerat. Inte värt besväret.

 

/Tobias

 

Vill du ha fler resetips? Kolla in våra tidigare Checka in.

* * *

Alla foton kommer från Red Bull Contentpool.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar