Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Black Diamonds lilla lavinskola – Den mänskliga faktorn

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-11-06 07:00  |  Lästid: 2 minuter

Den mänskliga faktorn är en femdelad lavinskola från Black Diamond. Man kommer att undersöka besluten skidåkare gör i lavinterräng. Första avsnittet släpps den 11:e november. Men redan nu kan du se en teaser för webserien där du får lära dig grunden: F.A.C.E.T.S.

Vilka är de vanligaste mänskliga faktorerna? I en färsk analys av lavinolyckor i USA, framkom konsekventa mönster i beslutsfattandet av lavinoffer. Här är sex av de vanligaste:

F står för Familiarity (Kännedom). Personer som färdas i bekant terräng gör betydligt mer riskfyllda beslut än personer som färdas i okänd terräng. Denna effekt var särskilt uttalad för de med lång erfarenhet.

A står för Acceptance (Acceptans). Olycksplatser där kvinnor gjort mer riskfyllda beslut var fler än av män. Mest uttalad var den bland personer med liten lavinutbildning. Där personerna kände att “jag kommer inte att vara den som fegar ur och förstör den här dagen”.

C står för Consistency (Konsistens). Personer som var starkt engagerade i ett mål för dagen – en topptur, ett offpiståk eller ett mål i sämre väder – gjorde mer riskfyllda beslut än personer som bara var ute för en dag av skidåkning. Detta var tydligast i sällskap på fyra eller fler.

E står för Experts (Experter). När en grupp människor råkat ut för en olycka så fanns där ofta en ledare – någon som var mer erfaren, äldre, eller som hade bättre kompetens. Anmärkningsvärt var att när denna ledare hade dåliga lavinkunskaper, var nybörjare mer benägna att följa sin ledare i farliga situationer.

T står för Tracks (Spår). Personer i undersökningen tog större risker när de åkte på platser där de sett andra åka innan och följde deras spår i snön.

S står för Social Facilitation (Social Underlättande). När skickliga åkare träffade andra människor i backcountry, var de mer benägna att ta risker än personer som var mindre duktiga åkare. Denna effekt, som kallas socialt underlättande, var mest uttalad i grupper med de högsta nivåerna av lavinkunskap och duktiga skidåkare som pushar varndra.

De flesta lavinolyckor inträffade i bekanta områden där offren åkt mycket.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta