Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

About Blank: Så förvandlade han 500 000 fotografier till ett nytt svenskt surfmärke

Jonas Terning  |  Publicerad 2015-02-18 15:30  |  Lästid: 4 minuter
Kenny Bergander gjorde det många av oss drömmer om. Ska vi börja med att klargöra det, så att jag har er uppmärksamhet? Tack. Han sa upp sig, “gav chefen fingret” (läser min chef det här?) och drog sen iväg och reste. Ett år senare var han tillbaka med 500 000 bilder från några av världens skönaste surfspots, och en jädra massa livsglädje. I dag tankar han fortfarande energi från de där erfarenheterna, och förutom fotoboken “About: Blank” som dök upp för några år sen har projektet nu växt ut till ett klädmärke med samma namn – About: Blank.

Aboutblank3
Sk t-shirt.

Berätta om About: Blank, hur skulle du beskriva det?

– “About:Blank” föddes när jag gav mig ut på en jorden runt resa 2008. Jag hade tröttnat rejält på livet efter min pappas bortgång och ville bara bort från allting. Jag gick in till min chef och gav han fingret och två dagar senare hoppade jag på ett plan med surfbrädan i ena handen och kameran i andra. Ett år senare var jag hemma igen med ca 500 000 bilder ifrån Indonesien, Australien, Fiji, Kalifornien, New York, Kanada, Norge, Portugal och Kanarieöarna. Jag hade hittat en hel del livsglädje igen och började sätta ihop bilderna. Det resulterade i fotoboken “About:Blank”. När jag 2013 ville göra lite klädtryck plockade jag fram “About:Blank” och gjorde det mer till ett “samlingsmärke” för det jag gör. Även fast det står för väldigt mycket kläder just nu kan det vara så att det kommer en utställning med akrylmålade tavlor, en tidning eller någonting annat under samma namn. Det finns så mycket roligt som jag vill göra och allt eftersom det växer så öppnar sig nya dörrar. Har ingen aning om vart det slutar och bryr mig inte så mycket heller så länge färden dit var jävligt rolig.

Aboutblank1
Redax t-shirt. Personen på tröjans tryck är Kenny Berganders vän Petter “Redax” Carlweitz, mer känd som grundaren till alla svenska surfares favoritsajt www.surfsverige.se.

Det handlar mycket om t-shirts, hoodies och sweatshirts med tryck på. Hur tänker ni kring val av print? Vad vill ni att de ska visa för något?

–Valet av print är väldigt spontant. Man går igenom vissa perioder där man gillar svartvitt mer än färg och ibland vill man ha det väldigt kornigt och urtvättat. Det började med att jag ville trycka på annat än fotopapper och testade tyg som kanvas. Hoppet därifrån till att göra en t-shirt är inte så långt. Hoppet ifrån t-shirt till tygväska är inte heller så långt så jag gjorde ett par sådana. Sen är hoppet till hoodies och sweatshirts inte så långt så det blev lite sådana tryck också.

Kenny_himself
Kenny  Bergander, 38, från Botkyrka utanför Stockholm.

Plaggen bär namn efter kända spots i Sverige och världen; Fuerte, Stenstrand, Manly…

– Ja, trycken får bära namn av platsen där bilderna är tagna eller kanske en kompis som var med när jag tog bilden. Jag tycker just namnen på dom ska vara enkla och opretantiösa. Trycken är väldigt enkla och rena så namnen på dom får också vara det. Jag har rest runt en hel del genom åren och det är resandet samt dokumentationen av platser, vågor och människor som är det centrala i “About:Blank”. När man åker runt till fattigare delar av världen blir man konfronterad med vissa sociala delar av till exempel produktion, miljöpåverkan och annat. Just nu är alla färger vi trycker med 100% miljövänliga, alla plagg är fairtraded och en del är ekologiska. Vi är långt ifrån nöjda med det så det kommer jobbas på att få allt ekologiskt framöver. Vi är inte perfekta men vi jobbar på att hela tiden bli bättre.

 Kenny_på_torö
Kenny Bergander på Torö.

Har du några egna stilförebilder?

– Stilförebilder skulle jag vilja säga är gamla rocksnubbar. Keith Richards scarfs och hattar, Slashs t-shirts och Lemmys jeansvästar. Rockstjärnor har nån slags frikort att dom kan slänga på sig nästan precis vad som helst och få det att bli snyggt då dom har den ultimata accessoaren: Attityd!

Aboutblank4
Bommie hoddie. Det här är min personliga favorit, då trycket visar Queenscliff Bommie vid Manly Beach, ett spot som har en central roll i min bok Lineup. Och nu när jag skriver det här och lägger in en länk till boken inser jag att den är på årets bokrea (55 fucking spänn!) vilket ju är både kul – för fler kommer köpa den – och trist – för när böckerna är slut så är dom slut.

//Jonas Terning

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar