Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

12 anledningar till varför Nikon D750 spöar konkurrenterna

Nikon D750
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-10-22 11:48  |  Lästid: 2 minuter

För en herrans massa år sedan jobbade jag som fotograf. Det var som nyhetsfotograf på tidningen Gefle Dagblad. Jag jobbade sista åren man använde film i kameran och de första åren med digitala kameror.

Nu har ju utvecklingen gått lite framåt sedan dess.

Nikon D750

Nyheten Nikon D750, som lanserades för en månad sedan, kan mycket väl vara den bästa systemkameran för vinterns resor. Den har en bildsensor i fullformat och har en upplösning på 24 miljoner pixlar.

D750 passar dig som vill ha lite mer från en kamera och ta bättre actionbilder. Med upp till 6,5 bilder per sekund och utmärkt autofokus så kan du bra bildserier över dina åk på berget. Här finns 51 fokuspunkter där de 15 centrala är korsformade och 11 klarar att fokusera med objektiv som har en ljusstyrka på bländare 8. Kameran ska klara att ställa skärpa i så låga ljusnivåer som -3 EV, vilket är perfekt för en nightshot.

Kamerahuset är byggt av en blandning av kolfiberplast och magnesiumlegering. Det ger en lägre vikt än konkurrenterna. Handgreppet har också blivit djupare och ger bättre grepp.

Nikon D750

D750 är dessutom en bra kamera för dig som vill filma. Med vikbar skärm – vinklingsbar 90 grader uppåt och 45 grader nedåt. Film spelas in i full-HD i 60p. Man kan även justera bländare och slutare under inspelning. Skulle du få en felexponering varnar en zebrafärgning på skärmen för de områden som riskerar att fräta ut. Nytt är också auto-ISO-funktion vid filmning som låter dig använda det manuella läget men ändå ha möjlighet att påverka exponeringen genom att låta ISO-värdet ändras.

Också timelapse-funktionen går att använda med auto-ISO-inställningen för att bibehålla ljusstyrkan i den färdiga filmen vid timelapse-fotografering på exempelvis natten.

Kameran är dessutom fantastisk när det gäller att gå från ljusa miljöer till mörka. Var vaken runt 35 sekunder in i klippet nedan så förstår du vad jag menar. Dessutom har kameran wifi så att du kan synka din kamera med mobilen och betydligt bättre batteritid än konkurrenten Canon Eos 5.

 

/Tobias (som alltid varit en Canon-nörd, men nu kanske måste tänka om…)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar