Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

10 dagar i Engadin: Magisk powpow, tomma pister och en bomkörning till Bernina

Glaciärexpressen
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-01-10 12:11  |  Lästid: 4 minuter
St Moritz Tobias Ivarsson

Ena halvan av denna blogg, Tobias, firade jul i Engadin, Schweiz. 10 dagar i dalen som huserar St. Moritz, Corvatsch, Bernina och Maloja i östra Schweiz på gränsen mot Italien.

* * *

Jag bodde i Maloja (röda pricken på kartan nedan) på ena sidan av dalen. Det är en lugn liten by med en ankarlift och goda förutsättningar för den som gillar längd. Men tack vare bra bussförbindelser så behöver man inte känna sig fast i byn om man inte har tillgång till bil. Dessutom finns det en fantastisk liten butik, Maloja Latteria, som säljer mycket goda schweiziska ostar. Vad mer kan man behöva än en alpby och ost? Testa gärna den lokala Engadiner om du har vägarna förbi.

Engadin

Klicka på kartan för att se den större.

* * *

 Sils Maria Segl

Sils Maria vid sjön Segl nedanför Corvatsch i solnedgången. Så vackert att klockorna stannar. Och i just Corvatsch tyckte jag att det var bäst åkning. Inte lika mycket folk som det kan vara i St. Moritz som kryllar av rika ryssar och amerikaner i udda skrudar. Så jag fick ut mer av åkningen i Corvatsch också. Dessutom var det enkelt att hitta liftnära offpiståkning.

* * *

Corvatsch Tobias Ivarsson

Bloggens utsände hittar lite powpow.

* * *

Är det just det, liftnära offpiståkning, du är ute efter? Då kan jag rekommendera Bernina. Lilla, lilla systemet längst bort från Maloja till vänster på kartan ovan. Vi tog bussen dit en dag. Det tar 71 minuter enkel resa Maloja – Bernina. När vi klev av bussen påminde det lite om Vemdalen i Sverige. Fast större. Det är en bilväg mellan två berg och åkning på båda sidor. När vi klev av bussen gick vi till den närmaste liften. En kabinbana som tar dig till toppen av Piz Lagalb. Det är allt. Tutti. En kabinbana och en bergstopp på 2959 meter. Sen är det fyra nedfarter. Och stora möjligheter för offpiståkning. Befinner du dig i Engadin när det dumpat rikligt så är nog Bernina ett måste. Tänk bara på säkerheten och snacka med pistörerna innan du ger dig ut. Tyvärr så hade inte vi sådana förhållanden. Det blåste så pass mycket när jag var där. Nästan all snö var borta och det var bara is kvar. Vi tog kabinen upp till toppen och körde ett åk ner. Testade inte ens andra sidan av vägen. Vi tog bussen tillbaka och åkte i St. Moritz resten av dagen.

* * *

Corvatsch, foto Tobias Ivarsson

Långt ifrån kalla kriget. Tomma pister i Corvatsch utan ryssar och amerikaner. Men om du befinner dig i St. Moritz och vill ha en bra lunch kan jag rekommendera restaurangen Trutz (Nr 4 på denna karta). Det är en mysig och prisvärd restaurang med bra klassisk schweizisk husman.

* * *

Till och från Engadindalen så åker man lättast med schweiziska tåg som är lika pålitliga som landets klockor. När du byter från regionaltåg till glaciärexpressen i Chur så se till att ta en fönsterplats. När du passerar Filisur kommer du till delen som är med på UNESCOs världsarv för byggnadskonst.

Glaciärexpressen

Ta plats långt bak i tåget för bäst bilder av broar, byggverk och en blå vagn.

* * *

Tomten

Har du tur kan du även få en selfie med Tomten i Corvatsch.

* * *

Har du vägarna förbi Engadin och den vackra dalen till sommaren och vill testa dina krafter så arrangerar man loppet Engadin Swimrun. En tävling där du springer och simmar mellan byarna i dalen. Det är en kvaltävlning till svenska Ö till Ö.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-01-11 12:18