Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Skruva till de klassiska alprätterna med världsmästarkocken

Jonas Bolling
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-03-14 08:30  |  Lästid: 3 minuter
Jonas Bolling

Säsongen är snart över. Du har kommit hem efter en, kanske till och med två, veckor i Alperna. Men det är något som fattas dig. Smakerna som du lärde dig att uppskatta på semestern. Vi tog ett snack med Jonas Bolling, kökschef på Skilodge Engelberg som var med och vann VM i Luxemburg tillsammans med Stockholm Culinary Team i November 2014, om hur du kan skruva till de tre klassiska rätterna älplermagronen, rösti och gulsch.

* * *

Älplermagronen

– Här har vi en härlig alpklassiker. Kolhydrater med kolhydrater. En rätt som jag tycker att man ska testa att göra själv som är jäkligt god. Men det är viktigt att välja rätt ost. Den får inte vara för stark.

Ingredienser

400g tjocka makaroner (gärna sedani)
250g skalade och tärnade potatis
2 stora lökar
2 msk smör
3 dl grädde eller mjölk
300g riven ost
Tärnad bacon
Salt och peppar
Äppelmos

Gör så här

Koka potatisen ca 15 minuter i rikligt med vatten. Lägg i makaronerna och koka tillsammans med potatisen tills makaronerna är “al dente”. Häll av vattnet. Fräs löken med smöret tills den är gyllenbrun. Koka mjölken med en tredjedel av den rivna osten under omrörning tills den är upplöst. Häll i makaroner och potatis och resterande ost i en ugnsform. Skicka på ostmjölken. Salta och peppra. Toppa med bacon och löken. Grädda i ugn på 200° tills osten smälter. Servera med en härlig klick äppelmos.

Bloggen och Olof Larsson avråder från att skicka en backflip efter intag av denna maträtt.

* * *

Rösti

– Våga göra en egen rösti. Satsa på en riktigt god bratwurst. Det är hemligheten och där ska du lägga krutet. Gå gärna till en bra återförsäljare. Till exempel Taylors and Jones, de har bra korvar.

Ingredienser

8 potatisar, fast sort
2 dl riven ost (gärna en lagrad, smakrik variant)
2 gula lökar
Smör/olja att steka i
Salt, peppar

Gör så här

Skala och riv potatis, lök och ost på den grova sidan av ett rivjärn. Salta, peppra och blanda om till en härlig kompott. Hetta upp en stekpanna med fett och vänd ner rivet. Pressa ihop till en jämntjock kaka, 1-2 cm tjock, med hjälp av stekspade. Stek på medelvärme under lock 5-10 min eller tills röstin har fin färg. Med hjälp av en tallrik, vänd på röstin och stek ytterligare 5-10 min på andra sidan. När båda sidorna är gyllene är röstin klar. Servera med bratwurst.

* * *


Gulasch

– Här har vi ju en riktig klassiker. Men mitt bästa tips här är att ha i surkål i soppan. Då blir den godare.

Ingredienser

2 st lökar
2 st röd paprikor
3 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyfta
0,5 tsk kummin, malen
1 l vatten
2 tärningar oxbuljong
4 st medelstora potatisar
1 nypa cayennepeppar
300 gram ryggbiff
2 msk matolja

Gör så här

Putsa bort eventuella senor och skär köttet i små tärningar. Finhacka löken och paprikan. Bryn köttet i matolja, salta och peppra en aning och tillsätt lök och paprika efter ett tag. Krossa vitlöken tillsammans med kummin i en mortel, blanda i tomatpurén och cayennepeppar. Klicka i vitlök och tomatblandningen i en gryta med köttet och ställ åt sidan. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningarna i det heta vattnet. Häll hälften av buljongen över köttblandningen och koka under lock i 20 minuter. Skala och hacka potatisen grovt. Tillsätt potatisen och resten av buljongen och koka under lock i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med ett rustikt bröd.

 

/Tobias

Dela på Facebook
Tweeta