Epic

Epic

Epic

Cafés Tobias Ivarsson skriver om äventyr och awesomeness.

Checka in: Narvik med Mikael af Ekenstam Narvik

Mikael af Ekenstam Narvik
Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-02-12 14:45  |  Lästid: 4 minuter
Mikael af Ekenstam Narvik

Mikael af Ekenstam är pensionerad semiprofesionell friåkare. Några av er kanske känner igen honom från skidfilmer, friåkningstävlingar och som författare av två guideböcker för toppturer, som nu utforskar skidmöjligheterna i Narviks branta fjällsidor på lättast möjliga utrustning. När Mikael inte åker lagg jobbar till vardags som miljökonsult och har ett delvis traditionellt Svensson-liv med villa, Volvo och hamster. Dessutom har han full koll på Narvik i grannlandet i väster. Foto: Daniel Rönnbäck.

* * *

Vilken är din favoritpist i Narvik?

– Att kombinera pisterna som går från toppen till botten på Narvikfjellet ger grymt skön och varierande skidåkning. Men det kan vara svårt koncentrera sig på åkningen eftersom omgivningen med fjordar och höga berg är så spektakulär.

Vilket är det bästa offpiståket i Narvik?

– Det klassiska mandomsprovet i Narvik är offpiståket Mørkholla. Det är lätt att psyka ut när man står på toppen och ska vika ner skidspetsarna i den branta starten. Men klarar man bara det så har man ett av Skandinaviens längsta och bästa offpiståk framför sig.

Hur hittar man offpiståket?

– Ta toppliften upp och gå vidare till fots eller på skidor längs bergsryggen. Från den första toppen du kommer till ser du rätt in i Mørkholla. Fortsätt längs bergsryggen, på behörigt avstånd från hängdrivorna till vänster, fram till en stor platå. Åket går ned till vänster i bortre ändan av platån. Det är lite svårt att hitta början av det, men det finns som regel gamla spår att följa.

Hur kör man det?

– Ta dig så snyggt som möjligt ned de första branta metrarna, innan du kan släppa på i stora svängar ned den stora toppsluttningen. Därefter följer flera stora och superfina sluttningar ned till en platå med ett hus och en stor rörledning strax ovanför trädgränsen. Håll lite skiers right för att undvika de lavinfarligaste sluttningarna ovanför platån. Därefter följer man enklast rörledningen ned till ett längdspår, som man korsar och glider fram till ett stängsel. Härifrån finns det flera alternativ, men enklast att hitta är att följa stängslet ned till en bilväg, som leder tillbaka till liftsystemet. Nu har du kört 1100 fallhöjdsmeter från topp till botten och har antagligen ett stort flin i ansiktet och tjockt med mjölksyra i låren.

 

Mikael af Ekenstam Narvik

Vår i Narvik. Störst chanser för bra snö och stabilt väder har man i april, hälsar Micke.

* * *

Hur ofta åker du i Narvik?

– Från november till maj åker jag nästan varje dag. Jag tar på mig skidorna utanför ytterdörren och glider antingen ned till liften eller går uppför med stighudar under skidorna.

Hur skulle du beskriva Narvik som ort och berg?

– Narvik är definitivt präglat av att ha blivit bombat sönder och samman under andra världskriget, det är mycket 50- och 60-talsarkitektur i betong. Tack vare LKABs verksamhet i hamnen är det också till stor del en industristad. Men det lite gråa intrycket av centrum vägs upp av att storslagen natur ramar in staden och att friluftslivet är väldigt lättillgängligt. Som skidberg finns inte dess like i Skandinavien, förutsatt att man prickar in bra snöförhållanden.

Vad ska man tänka på första gången man åker i Narvik om man aldrig besökt orten och berget?

– Välj rätt tid att åka hit. Störst chanser för bra snö och stabilt väder har man i april. Men mars och maj kan också vara fantastiska.

Vem ska jag hålla utkik efter på berget?

– Det är stor chans att du får hjälp i liften av freestyle-, speedski- och friåkningslegenden Pancho Snöfall. Håll även utkik efter min skäggprydde kontorsgranne Ronny Dahl, Narviks mest kända friåkningsprofil.

Vem ska vi akta oss för på berget?

– Passa er för dom lokala hjälmfotingarna i den nedersta släpliften. Norsk kökultur är nämligen jämförbar med den italienska och den grundläggs i tidig ålder. Passa er också för att fastna i kön i gondolliften, den kan vara lång i högsäsong och det är mycket snabbare att ta släpliftarna.

Och på kvällen, när solen gått ner. Vart går jag för att bra mat och mycket skidåkerljug?

– Den bästa maten och barutsikten hittar du på skybaren Linken Restaurant og Bar, uppkallad efter toppen i liftsystemet.

Maten är slut. Magen är mätt. Vart ska jag checka in för några timmars välförtjänt sömn?

Quality Hotel, där Linken Restaurant og Bar ligger, och Scandic Hotel är de två finaste hotellen. Men Breidablikk Gjestehus har det mysigaste boendet.

Vad får jag absolut inte missa under mitt besök i Narvik?

– Kälkåkning från toppen av gondolen, kanske det mest spännande du någonsin har gjort.

Vad kan jag hoppa över under mitt besök i Narvik?

– Att stå vid liften klockan 9. Öppningstiderna är lite annorlunda och på veckodagarna kan du få vänta till klockan 15 innan du kan ta liften.

 

Inspirerande film om åkningen i Narvik från Norrøna.

* * *


 

/Tobias

 

Du hittar fler resetips HÄR!

Dela på Facebook
Tweeta